Politika

KOPRIVICA: POSTOJAO JE MEHANIZAM ZA ISISAVANJE NOVCA IZ RAČUNOVODSTVA SKUPŠTINE, OVO JE PLJAČKA

Autor Lidija Roganović Izvor Vijesti

Postojao je mehanizam za isisavanje novca iz računovodstva Skupštine Crne Gore u ranijim sazivima parlamenta, saopštio je danas Momo Koprivica, poslanik Demokratske Crne Gore i predsjednik Odbora za politički sistem, javnu upravu i pravosuđe, prenose Vijesti.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

On je na konferenciji za medije kazao da se Državna revizorska institucija bavila pitanjem falsifikovanja putnih naloga u Skupštini 2015. i 2016.

"Isto je uradila i služba Skupštine. Postojao je mehanizam za isisavanje novca iz računovodstva Skupštine u ranijim sazivima parlamenta. Vrijeme je da se postavi pitanje gdje su završila sredstva i ko će snositi odgovornost", kazao je Koprivica.

On je pomenuo da revizija putnih naloga za 2014. svjedoči o tome kako se upravljalo državnim novcem.

"Ovaj izvještaj sadrži 17 nalaza. Sa glavnog računa državnog trezora podignuta je gotovina od 210.000 eura. I to 11 puta tokom 2014. U tom periodu reviziji nije data dokumentacija kojom se pravdaju troškovi. Ne postoje dva registratora koja se tiču upotrebe državnog novca. Postoje samo manuelno pisani dnevnici blagajne. U 21. vijeku nema elektronske evidencije. Nije vršena ni kontrola", rekao je Koprivica.

Isto je kazao da takođe ne postoje potpisani izvještaji sa službenih putovanja.

"Zašto? Zato što ih nije ni bilo. Neko je izvlačio novac građana i trošio ga. U dnevniku blagajne vršene su ispravke i precrtavanja iznosa. Skupština Crne Gore u tom periodu imala opremu od više desetina hiljada eura, a dnevnik blagajne vođen je ručno u sveskama. Ovo je pljačka", istakao je Koprivica.

On je rekao da se ovdje radi o udruženom kriminalnom djelovanju.

"Saznaće se i ko je famozni poštar Joveta koji je nosio iznose na određene adrese. Vrše se provjere poslovanja Skupštine u ranijim sazivima", zaključio je Koprivica.