Politika

VUČUROVIĆ: VLADA NEMA PODRŠKU AKO U NJOJ NE BUDE MJESTA ZA ANDRIJU MANDIĆA

Autor Jovana Raičević

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović poručio je da neće podržati nijednu Vladu u kojoj ne bude predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Vučurović je kazao da Crna Gora više nema vremena za bilo kakve eksperimente i promašene projekte, kakav je bila ekspertska vlada.

On je istakao da su politički subjekti parlamentarne većine dužni da svoje kapacitete stave na raspolaganje narodu i preuzmu odgovornost za upravljanje zemljom.

„Zato DF i NSD više neće dozvoliti neke nove improvizacije i političke avanture drugocrnogorskih i drugosrbijanskih tajkuna koji nijesu ni učestvovali u izborima, a željeli bi da sastavljaju vladu“, poručio je Vučurović.

Prema njegovim riječima, nije tajna da to rade prvenstveno zbog vlastite računice.

„Jer u vremenu kada su zgrtali bogatstvo, dok je Crna Gora gladovala, mnogo toga je “zarađeno” zahvaljujući određenim aranžmanima sa Milom Đukanovićem, a ne bi bilo za njih dobro da o tome govori neko u Vladi ili, recimo, to temeljito istraži“, precizirao je Vučurović.

Kako je kazao, naravno da moć koju nezasluženo zauzmu njihovi kadrovi može značajno pomoći uvećavanju njihovog bogatstva.

„Mašta onih kojima je gomilanje novca životni izbor nema granica kada je u pitanju broj kombinacija koje vode ka tom cilju. Mi smo davno registrovali da oni imaju naviku da drsko prisvajaju ono što je tuđe, a takva kleptomanija nigdje drugo u regionu nije viđena“, naveo je Vučurović.

Nakon, kako je kazao, sunovrata eksperimenta sa takozvanom ekspertskom vladom, DF zahtijeva da lideri tog saveza zauzmu ona mjesta u izvršnoj vlasti koja im je narod dao.

„Dakle, mi ne krademo tuđa mjesta u vladi, već preuzimamo direktnu odgovornost za realizaciju programa kojim smo pobijedili na izborima“, poručio je Vučurović.

On je istakao da oko toga neće biti bilo kakvog pogađanja, i da je dobro da to sada znaju svi koji učestvuju u postizanju dogovora parlamentarne većine, „a posebno oni koji su mislili da ucjenjuju ljude koji su godinama bili na prvoj liniji borbe protiv Demokratske partije socijalista (DPS) i mafije“.

„Zašto ovi drugocrnogorci i drugosrbijanci ove njihove predloge o formiranju vlade Crne Gore ne ponude evropskim demokratijama, pošto su im usta puna Evrope, zašto se ne kandiduju za Nobelovu nagradu nudeći vlastito otkriće o preuređenju demokratskih principa i standarda“, upitao je Vučurović.

Kako je naveo, naravno da neće, jer oni dobro znaju da je sramotno nešto tako pomenuti u pristojnom društvu.

Takva drskost, dodao je Vučurović, da neko ko nije učestvovao na izborima smije bilo šta da prigovori predsjednicima političkih stranaka čijom upornošću i snagom je oboren režim Mila Đukanovića, predstavlja „ne samo neviđeni bezobrazluk nego i nitkovluk“.

„Kao poslanik NSD i DF-a, kao jedan od osnivača NSD i stranke iz koje je nastao NSD, javno saopštavam da neću glasati ni podržavati nijednu Vladu u kojoj ne bude naš predsjednik Andrija Mandić“, poručio je Vučurović.

On je rekao da zna da slično misle i sve njegove kolege, i dodao da NSD sigurno neće dozvoliti da im neko ruši stranku tako što će njoj i njenom predsjedniku Mandiću i NSD oduzeti ono što im je narod dao.

Vučurović je podsjetio da je NSD stranka sa najvećim brojem poslanika u parlamentarnoj većini, „tri puta više od URA-e, na primjer“.

„Varaju se svi koji misle da ćemo našu organizaciju, koju smo decenijama stvarali, predati na volju i odlučivanje bilo kome, a to posebno nećemo dozvoliti drugocrnogorskim tajkunima okupljenim oko koncerna Vijesti“, poručio je Vučurović.

Kako je naveo, pošto nijesu uspjeli da nađu partnere koji bi im služili među opozicionim poslanicima DPS-a, vjeruju da im to može poći za rukom kada su u pitanju oni koji su bolji, jači, čvršći i pošteniji od njihovih nekadašnjih ortaka.

NSD i DF, prema riječima Vučurovića, stoje čvrsto oslonjeni jedni na druge čekajući ili pošten dogovor, ili nove izbore.

On je kazao da NSD i DF ne žele da stoje u mjestu, nego da ojačaju Vladu sa liderima i pokrenu Crnu Goru i njene institucije koje su, kako je naveo, potpuno u blokadi.

„Mi smo krajnje korektno dali ovoj vladi 200 dana da isporuči rezultate, ali od svega imamo blokirane institucije a nema demontaža mafijaškog režima Mila Đukanovića. Imamo samo nova obećanja, kao da im je neko do sada branio da sve to realizuju“, kazao je Vučurović.

On je podsjetio da su NSD i DF i ranije odbijali razne ponude za ulazak u vlast jer im, kako je kazao, to nije pripadalo i nijesu željeli da imaju bilo šta sa Đukanovićevim režimom.

„A baš nas interesuje kako bi se, da su bili u našoj poziciji, ponašali neki drugi koji danas na ovako podao način žele da prigrabe ono što pripada NSD i DF-u“, dodao je Vučurović.

On je ocijenio da je trenutna situacija neodrživa i zbog toga što je u Vladi lider jedne od stranaka parlamentarne većine koji, kako je naveo Vučurović, kroz djelovanje u Vladi radi i na podizanju rejtinga svoje političke organizacije.

„I ako neko misli da mi treba da stojimo sa strane i aplaudiramo dok neke stranke koriste državne funkcije za sopstveno jačanje, onda se prevario“, istakao je Vučurović.

On je dodao da su NSD i DF korektan partner svima koji su korektni prema njima.

„I zato očekujemo da, nakon godinu lutanja ove Vlade, dođemo do rješenja“, zaključio je Vučurović u izjavi dostavljenoj medijima.