REKONSTRUKCIJA VLADE

ZAVRŠEN SASTANAK SA KRIVOKAPIĆEM, DF: DOGOVOR NIJE PRIHVATLJIV URI, U OVOM TRENUTKU SE NE VIDI IZLAZ!

Autor Jovana Raičević

Premijer Zdravko Krivokapić danas je u Vladi razgovarao sa predstavnicima parlamentarne većine.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao je da Parlamentarna većina nije postigla konkretan dogovor.

“Krivokapić je dao predlog da je njemu prihvatljivo što god se dogovori parlamentarna većina. Dogovor u ovom trenutku nije prihvatljiv GP URA. Ako ne bude dogoovora tu je narod koji će dati sud”. kazao je nakon satsanka jedan od lidera DF-a Andrija Mandić.

Naglasioo je da 38 poslanika ima isti stav a tri poslanika URE drugačiji.

"Ako se ne postigne dogovor, tu je narod da da svoj sud", rekao je on.

Milan Knežević je saopštioo da nije tajna šta je premijer predložio jer je to saopštio ranije u saopštenjima.

"U ovom trenutku se ne vidi izlaz", poručio  je Knežević.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković je saopštio da je premijer predložio da Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednička mjesta.

Dijeliće se, kako je rekao, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo kapitalnih investicija i Ministarstvo javne uprave.

Branko Radulović (PzP) je izjavio da ga raduje da su svjesni krize u kojoj je država i da će biti glavni akteri za njeno rješavanje.

On je poručio da je razgovarano da nova vlada treba da počiva na demokratskim načelima i da onaj ko ima najviše mandata ima i najveću odgovornost.

Radulović je dodao da je sugerisao premijeru da razgovara sa partijama manjina.

Srđan Pavićević (CIVIS) je kazao da je danas skoro sve što je premijer predložio bilo prihvatljivo ali da se bije bitka da li će vlada biti vlada eksperata ili političara.

On je rekao da URA još instistira da u vladi budu eksperti koji nisu politički obilježeni, ali da je ubijeđen da će na kraju pobijediti opšti interes.

Na sastanak su bili: Miloš Konatar (GP URA), Srđan Pavićević (CIVIS), Boris Bogdanović (Demokrate), Miodrag Lekić (Demos), Milan Knežević (DNP), Andrija Mandić (NOVA), Branko Radulović (PZP), Maksim Vučinić (Radnička partija), Marko Milačić (Prava), Vladimir Joković (SNP) i Goran Danilović (Ujedinjena).

Podsjećamo, Krivokapić je prošle sedmice pojedinačno o tome razgovarao sa čelnicima političkih partija koje imaju većinu u parlamentu, na osnovu sporazuma Demokratskog fronta i Demokrata kojim je pokrenuta inicijativa za unapređenje rada Vlade.

Iz Vlade je saopšteno da je u razgovorima iskazan visok nivo saglasnosti da se, bez uslovljavanja, poštovanjem sporazuma tri lidera koalicionih lista od 8. septembra prošle godine, pronađe najbolji model unapređenja rada Vlade i odnosa između nje i parlamentarne većine.

Navodi se da svi učesnici razgovora smatraju da Vlada, ojačana kontinuiranom jedinstvenom podrškom parlamentarne većine, treba da odradi pun mandat do 2024. godine.

"Ona bi prevashodno imala za cilj vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, unapređenje životnog standarda i ubrzane reforme na putu ka članstvu u Evropskoj uniji", kaže se u saopštenju.

Uskoro opširnije..