Politika

ESKOBAR: CRNA GORA NIJE SAMO PRIJATELJ, ONA JE NAŠ NATO SAVEZNIK

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Zemlje zapadnog Balkana potrebne su i poželjne u Evropskoj uniji (EU), poručio je zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta, Gabriel Eskobar.

Izvor: Kurir/Printscreen/U.S.Embassy

On je, na konferenciji za novinare, kazao da postoji zajednička procjena da zemlje Zapadnog Balkana treba da da budu dio Evrope.

“Balkanske zemlje su, kulturološki i ekonomski, evropske zemlje. Najveća dijaspora iz tog regiona je u Evropi, njihove ekonomije su povezane sa Evropom”, kazao je Eskobar.

On je naveo da Sjedinjene Američke Države (SAD) blisko sarađuju sa Crnom Gorom, kako bi se izgradio kapacitet u borbi protiv korupcije, šverca, pranja novca i trafikinga.

“Sve to je dio naše šire agende u pogledu primjene zakona. Crna Gora nije samo prijatelj, ona je naš NATO saveznik”, ocijenio je Eskobar.

On je poručio da se SAD nadaju da će Crna Gora nastaviti svoj evropski put.

“Uradićemo sve da ih u tome podržimo”, istakao je Eskobar.

On je ocijenio da borba protiv kriminala i korupcije predstavlja problem na cijelom Balkanu.

“Mi smo uz sve vlade, zvaničnike i institucije koji istraju u toj borbi. Nadamo se da će Crna Gora nastaviti da slijedi taj put, i da ćemo biti partneri sa resornim ministarstvom u cijelom procesu”, naveo je Eskobar.