Politika

ĐUKANOVIĆ SE SASTAO I SA PLENKOVIĆEM: SAČUVAĆEMO MULTIETNIČKU I SEKULARNU CRNU GORU OD OPASNIH EKSPERIMENATA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Hrvatska sa zabrinutošću i interesovanjem prati dešavanja u Crnoj Gori, kazao je premijer te države Andrej Plenković u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, navodeći da je taj susret važan kako bi se upoznali sa aktuelnim procesima.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, on je razgovarao sa Plenkovićem o evropskim aspiracijama Crne Gore i pitanjima koja su važna za region.

Plenković je istakao snažnu podršku Hrvatske evropskom putu Crne Gore, kao susjedne, prijateljske države i saveznice u NATO alijansi.

Iz kabineta su naveli da je Plenković potvrdio spremnost za podršku strateškim ciljevima Crne Gore na relevantnim međunarodnim adresama.

Đukanović je istakao značaj zajedničkog djelovanja u privlačenju pažnje partnera u NATO i Evropskoj uniji, u pravcu zaustavljanja retrogradnih ideja i politika na Zapadnom Balkanu.

„Bez obzira na sve izazove i aktuelne probleme na unutrašnjem planu, on je izrazio uvjerenje da ćemo se izboriti i sačuvati građansku, multietničku i sekularnu, demokratsku Crnu Goru od opasnih eksperimenata, koji, kako je kazao, imaju kapacitet da ugroze i stabilnost regiona“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je zajednički visoko ocijenjen kvalitet bilateralne saradnje, uz podsticaj daljem ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju.

„Đukanović i Plenković su se saglasili da za jedan broj pitanja od zajedničkog interesa treba uložiti dodatni napor na bilateralnom planu kako bi se došlo do obostrano prihvatljivih rješenja“, dodaje se u saopštenju.