Politika

VUČUROVIĆ: UZALUD POTROŠENE DESETINE MILIONA EURA NA ANGAŽOVANJE CRNOGORSKE VOJSKE U AVGANISTANU

Autor Jovana Raičević

"Sav besmisao u strateškom razvoju crnogorske Vojske u zadnjih 15 godina pokazao je epilog dešavanja u Avganistanu", saopštio je poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

On je izjavio da su hvalospjevi o tome da je Crna Gora imala ogromnu korist kroz afirmaciju svojih snaga i obuku 557 vojnika, koji su u periodu od više od deset godina učestvovali u mirovnim misijama ISAF i “Odlučan korak”, čiji cilj je primarno bio orijentisan ka uspostavljanju mira i stabilnosti u Avganistanu, ovih dana doživjeli veliki fijasko.

“Kada Crna Gora sumira ovaj poduhvat, on smatra da može samo da izvede saldo da je za 10 godina učešća u ovoj besmislenoj misiji godišnje trošila po dva miliona ili ukupno više od 20 miliona eura iz budžeta građana Crne Gore. Treba se zamisliti koliko se samo za ovaj uzaludno utrošeni novac moglo izgraditi bolnica i škola po Crnoj Gori. Međutim, bivši režim to nije interesovalo, jer su se oni, za radi očuvanja vlasti, svojih pozicija i nelegalno stečenog bogatstva, dodvoravali nekim međunarodnim centrima moći”, ocjenjuje Vučurović.

 Kako je istakao, nakon “uspješno” obavljenog zadatka u Avganistanu, Veselin Veljović, Zoran Lazović, Predrag Bošković, Duško Marković i slični, pod dirigentskom palicom Mila Đukanovića, pokušavaju da mobilišu svoje poslušnike iz bezbjedonosnih snaga i izazovu nemire po Crnoj Gori, najavljujući krvave obračune i sprečavanje svečanog čina ustoličenja mitropolita Joanikija.

Vučurović kaže  da je na novoj vlasti da umjesto svakodnevnih napada na lidere DF-a, pogledaju istini u oči, preduzmu sve potrebne mjere i preventivno djeluju i spriječe Đukanovića u namjeri da destabilizuje Crnu Goru.

Dodaje da skupštinska većina pod hitno mora postići dogovor oko Tužilačkog savjeta, jer Milivoje Katnić, kako je rekao, kao dio hobotnice bivšeg režima, sigurno neće preduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

“Od njega je jedino za očekivati, da se pojavi na Cetinju, u prvom redu ,,komita”, i da sa njima jurne na Cetinjski manastir”, kazao je Vučurović.

On naglašava da su građani koji su glasali za promjene ogorčeni zbog toga što ova vlada ne pokazuje želju i hrabrost da izvrši hitnu i temeljnu demontažu bivšeg režima.

“Da je Vlada odmah po formiranju počela obračun sa kriminalnom hobotnicom Mila Đukanovića i da su procesuirani i iza rešetaka stavljeni svi koji su pljačkali i uništavali Crnu Goru proteklih decenija, na čelu sa predsjednikom DPS, ne bi padalo na pamet nekom Veselinu Veljoviću da ,,komituje” po Crnoj Gori i da priprema državni udar”, ističe on.

Dodaje da je umjesto demontaže i obračuna sa hobotnicom, na sceni “kohabitacija sa kriminalcem, a da premijer Krivokapić posjećuje DPS gradonačelnike, koji su prepoznati kao organizatori ,,komitskih”, antisrpskih skupova.”

“Nijedna diktatura se nije rušila kohabitacijama i saradnjom sa vođama diktature, nego se mora odlučno i hrabro raskinuti sa tim sistemom i zakonski obračunati sa onima koji su bili na njenom čelu, i njihovim pomagačima u tužilaštvu, sudstvu, policiji…To će svakako morati da se uradi jednog dana, ako želimo da Crna Gora bude slobodna”, zaključio je Vučurović.