Politika

Šta će biti s poslanicima koji sjede u dvije fotelje?

Autor Teodora Orlandić Izvor Vijesti

Parlamentarac koji obavlja i poslove u državnoj upravi, organima lokalne uprave i lokalne samouprave, može biti kažnjen kaznom od 500 do 2.000 eura

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pozvaće ponovo poslanike koji su istovremeno čelnici opština ili lokalnih parlamenata da napuste jednu od funkcija, a ako to ne učine, pokrenuće postupak protiv njih, saznaju nezvanično Vijesti

Izvor lista iz ASK-a rekao je da Zakonom o sprečavanju korupcije nisu propisani rokovi u kojima ti funkcioneri treba da napuste jednu od fotelja, ali da će agencija, ako to ne učine, “u kratkom roku” pokrenuti postupak.

Prema navedenom aktu (član 109), skupštinar koji obavlja i poslove u državnoj upravi, organima lokalne uprave i lokalne samouprave, može biti kažnjen kaznom od 500 do 2.000 eura.

ASK je krajem septembra poništio prošlogodišnje odluke te institucije, dok je na njenom čelu bila Jelena Perović da tadašnji predsjednici opština Bar, Kolašin i Tuzi, Dušan Raičević, Vladimir Martinović i Nik Đeljošaj, nisu u konfliktu interesa iako su, osim na toj poziciji, bili i na poslaničkoj. Desetak dana kasnije, početkom oktobra, institucija koju vodi Dušan Drakić pozvala je parlamentarce koji su paralelno na mjestima predsjednika ili potpredsjednika opštine, kao i predsjednika ili potpredsjednika skupština opština, da odu s jedne od funkcija, pišu Vijesti.

Međutim, niko od njih to još nije učinio. Poslanik Nove srpske demokratije i čelnik Nikšića Marko Kovačević, kazao je juče u emisji “Boje jutra” na Televiziji “Vijesti” da se neće odreći nijedne fotelje, poručujući da se zakon ne može primjenjivati retroaktivno.

“Stigao mi je dopis da je prethodno rješenje koje je bilo neregularno, a koje je pozivalo da novodoneseni zakon retroaktivno djeluje, poništeno... Rješenja koja su oni donijeli u prošlosti kao institucija proizvela su određene pravne posljedice... Ako zakon nije mogao da djeluje reatroaktivno, ni ono što je proizvelo pravne posljedice u tom smislu ne može da djeluje retroaktivno. Jer su mandati već započeti po tim njihovim odlukama”, ocijenio je.

Preostali poslanici koji obavljaju drugu funkciju, čelnik Bara Dušan Raičević (Demokratska partija socijalista) i šef tamošnjeg parlamenta Branislav Nenezić (Socijaldemokrate), nisu odgovorili na pitanje “Vijesti”. Raičević je listu početkom jula kazao da će se, “ukoliko to bude zakonska obaveza”, odreći jedne od funkcija.


Predsjednici opština i lokalnih skupština mogli su da budu uporedo i poslanici jer u doskora važećim propisima nije bilo precizirano šta su organi lokalne uprave, a šta lokalne samouprave.

Prema do sredine juna važećem zakonu o sprečavanju korupcije, funkcije predsjednika opštine i poslanika nisu bile nespojive zato što čelnik opštine nije bio organ lokalne uprave (sekretarijati, agencije, opštinske uprave...), već lokalne samouprave (predsjednik opštine i skupština opštine) - kategorije koja je unesena u novi propis, a koje nije bilo u prethodnom.

ASK je na to podsjetio u septembru prošle godine, saopštivši da Raičević, Martinović i Đeljošaj nisu prekršili odredbe u tom trenutku važećeg akta, navode Vijesti.

U novousvojenom propisu, Zakonu o sprečavanju korupcije (u riječi “sprečavanje” više nema slova “j”), pominju se i organi lokalne samouprave. ASK je stoga krajem avgusta, neposredno nakon što je na njegovo čelo došao Drakić, saopštio da su s poslaničkom nespojive funkcije predsjednika i potpredsjednika opštine, kao i predsjednika i potpredsjednika skupštine opštine, ali ne i pozicija odbornika.