Politika

VIŠE OPCIJA ZA VLAST U GUSINJU

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Do 16 mjesta u lokalnoj skupštini, koliko je potrebno da bi se napravila vlast, koalicija oko BS-a mogla bi da dođe uz podršku Pokreta za Gusinje ili saveza albanskih stranaka.

Izvor: Opštinagusinje.me

Koalicija Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokrata (SD) i Socijaldemokratske partije (SDP) ubjedljivo je pobijedila na jučerašnjim izborima u Gusinju, a novu vlast moguće je formirati na nekoliko načina, s tim savezom ili bez tog saveza.

Koalicija "Srcem za Gusinje" je, prema preliminarnim rezultatima izbora, osvojila 14 mandata u lokalnom parlamentu (916 glasova), koalicija Demokratskog saveza Albanaca (DSA), Albanske alternative i Demokratske unije Albanaca sedam (494 glasa), Demokratska partija socijalista (DPS) šest (435 glasova), Pokret za Gusinje dva (157 glasova), a Demokrate jedan mandat (109 glasova), pišu Vijesti.

Do 16 mjesta u lokalnoj skupštini, koliko je potrebno da bi se napravila vlast, koalicija oko BS-a mogla bi da dođe uz podršku Pokreta za Gusinje ili saveza albanskih stranaka.

"Vijestima" je iz BS-a nezvanično rečeno da bi sa SD-om i SDP-om trebalo da nastupaju jedinstveno u pregovorima. BS-u je, prema koalicionom dogovoru, pripalo sedam mandata, SD-u šest, a SDP-u jedan.

BS bi, u slučaju da SD i SDP odluče da odvojeno pregovaraju, bilo nešto teže da oformi vlast, ali ne i nemoguće - u tom slučaju bili bi im neophodni glasovi i koalicije albanskih partija i Pokreta za Gusinje.

U ovom trenutku, moguću prepreku za saradnju BS-a s nekadašnjim koalicionim partnerom, DPS-om, predstavlja uslov koji su ključni akteri vlasti na državnom nivou postavili BS-u. Oni su uoči rekonstrukcije izvršne vlasti u julu, kad je BS postao njen dio, poručili da ta partija treba da "preispita koalicionu saradnju na svim nivoima s vodećom parlamentarnom opozicijom, najkasnije do usvajanja budžeta za 2025. godinu". U suprotnom, zaprijetili su prekidom saradnje s tom opozicionom strankom

Ako ne bude saradnje s BS-om, DPS novu vlast može samo napraviti uz podršku saveza albanskih partija i SD-a i SDP-a.

DPS je juče osvojio 341 glas manje nego na izborima prije četiri godine - tada su dobili 776 glasova.

Koalicija albanskih partija dobila je dva glasa manje nego 2020, dok su BS, SD i SDP osvojili zajedno gotovo 100 glasova više nego u zbiru kad se prošli put išlo na birališta - tada su imali 821 glas.

Portparol BS-a Adel Omeragić kazao je sinoć da je njihova koalicija "Srcem za Gusinje" ostvarila izvanredan rezultat.

"Osvojili smo 14 mandata, duplo više nego prva naredna lista. To znači da ćemo s drugim partnerima već od sjutra krenuti u dogovaranje lokalne vlasti", rekao je.

Član Predsjedništva SD-a Nihad Canović kazao je da će oni biti "jedna od ključnih političkih grupacija u lokalnom parlamentu i jedan od stubova nove vlasti".

"Naša obaveza je jasna - odgovorna politika koja će donijeti konkretne rezultate", poručio je.

On je izjavio da vjeruje da je, nakon uspješno organizovanog izbornog procesa, u interesu svih da prevladaju jedinstvo i mudrost, te da se političke razlike stave po strani.

Sad je, prema riječima Canovića, vrijeme da se objedini sav kadrovski potencijal Gusinja i usmjeri ka napretku i prosperitetu svih mještana ove opštine.

Opštinski odbor DPS-a saopštio je da nudi saradnju "za postizborne koalicione dogovore".

"Svim izbornim učesnicima čestitamo na uspješno sprovedenom izbornom ciklusu i pružamo ruku saradnje za postizborne koalicione dogovore, što je nesporno izražena želja građana Gusinja", saopšteno je.

Nosilac njihove liste Demir Bajrović kazao je da su zadovoljni rezultatom i s osvojenih šest mandata.

"Očekujemo da ćemo sjesti za sto i pregovarati, jer niko nema apsolutnu vlast. Pokazali smo da imamo širok koalicioni kapacitet jer smo vršili vlast i s albanskim partijama i partijama iz koalicije oko BS-a", rekao je.

On je koaliciju "Srcem za Gusinje" optužio za zloupotrebe uoči izbora, poput asfaltiranja i na desetine nezakonitih ugovora o djelu.

"Uprkos tome, uspjeli smo da ostvarimo odličan rezultat, iako smo i na državnom i na lokalnom nivou u opoziciji", rekao je Bajrović.

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da je ta partija mjesec nakon formiranja odbora ostvarila parlamentarni status u Gusinju. Ocijenio je da je to potvrda građanskog karaktera te partije.

"Srećni smo što smo dobili povjerenje građana Gusinja. Imamo ljude svih vjera i nacija i odlične projekte koje ćemo u saradnji lokalne i državne vlasti ostvariti. Idemo ka tome da budemo vlast u većini opština i da zadržimo mladost na sjeveru", rekao je Bečić, pišu Vijesti.

Izlaznost na jučerašnjim izborima bila je 46,03 odsto, dok je prije četiri godine iznosila neznatno više - 46,59 odsto.

Nakon tih izbora, vlast u Gusinju napravili su DPS, koalicija albanskih partija i BS. Međutim, prije godinu je došlo do krize vlasti jer je tadašnja predsjednica opštine iz DPS-a (Anela Čekić) smijenila dva sekretara iz BS-a. Uslijedila je prekompozicija vlasti, nakon koje je DPS otišao u opoziciju, a BS i albanske partije s odbornicima SD-a, SDP-a i Socijalističke narodne partije (SNP) napravili novu većinu.