Politika

General Lazarević na konferenciji Vojnog komiteta NATO! Nije se govorilo o vojno-strateškom razvoju Alijanse

Autor Anđela Vukčević

“Učesnici su razmatrali i implementacije odluka koje su donijeli šefovi država i vlada na Samitu NATO-a u Vašingtonu u julu 2024. godine”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Ministarstvo odbrane

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), brigadni general Zoran Lazarević sa delegacijom VCG učestvovao je na redovnoj godišnjoj Konferenciji Vojnog komiteta (Military Committee Conference – MCC) NATO u Pragu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tokom konferencije, načelnici generalštabova razgovarali su o vojno-strateškom razvoju Alijanse, o operacijama, misijama i aktivnostima NATO-a, kako bi se Sjevernoatlantskom savjetu (NAC) dali vojni savjeti koji su zasnovani na konsenzusu, te kako bi Alijansa na najbolji način odgovorila na globalne bezbjednosne izazove.

“Učesnici su razmatrali i implementacije odluka koje su donijeli šefovi država i vlada na Samitu NATO-a u Vašingtonu u julu 2024. godine”, navodi se u saopštenju.

Vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu (SACEUR), general Kristofer Kavoli, informisao je načelnike Generalštabova o napretku implementacije takozvane DDA familije planova.

Kako je istakao, ti planovi čine Alijansu jačom i sposobnijom da odvrati i, po potrebi, da se odbrani od bilo kojeg potencijalnog protivnika.

“Kao dio NATO-vog paketa podrške Ukrajini, razgovaralo se i o uspostavljanju NATO-ove sigurnosne pomoći i obuke za Ukrajinu (NSATU), te nove komande koja je dizajnirana da planira, koordiniše i organizuje bezbjednosnu pomoć”, naveli su iz Ministarstva.

Vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju (SACT), general Filip Lavinje, izvijestio je načelnike Generalštabova o vojnoj transformaciji Alijanse u skladu s NATO procesom planiranja odbrane (NDPP).

“Između ostalih tema, načelnici Generalštabova razgovarali su o pokretanju Zajedničkog centra za analizu, obuku i obrazovanje NATO-a i Ukrajine (JATEC), važnog stuba praktične saradnje, za identifikaciju i primjenu lekcija iz ruskog rata protiv Ukrajine i povećanje interoperabilnosti Ukrajine sa NATO-om”, kaže se u saopštenju.

Na Konferenciji je istaknuto da u godini kada Alijansa slavi svoju 75. godišnjicu, lideri NATO-a preduzimaju velike korake za dalje jačanje odvraćanja i odbrane, jačanje dugoročne podrške Ukrajini i produbljenje globalnog partnerstva.

Osim na MCC, Vojni komitet u format načelnika Generalštabova sastaje se i dva puta godišnje u Sjedištu NATO-a u Briselu.