Politika

LAZAREVIĆ UPUTIO MILATOVIĆU ZAHTJEV DA POTPIŠE NJEGOVO RAZRJEŠENJE SA ČELA VCG

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Prema Zakonu o VCG (članovi 38 i 40) načelnika Generalštaba postavlja i razrješava Savjet, na predlog ministra vojnog.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), brigadni general Zoran Lazarević, uputio je juče šefu države i predsjedavajućem Savjeta za odbranu i bezbjednost Jakovu Milatoviću zahtjev da “prihvati i potpiše” odluku o njegovom razrješenju sa čela VCG, koje je krajem avgusta predložio ministar odbrane Dragan Krapović (Demokrate) - saznaju nezvanično “Vijesti”.

Lazarević je, prema nezvaničnim informacijama lista, poručio u dopisu Milatoviću da je 35 godina časno službovao, da ne želi da bude teret nikome, te da smatra da VCG ne treba da bude u fokusu zbog političkih prepucavanja, već zbog uspjeha u misijama, izvršavanju zadataka i sl.

Predsjednik Milatović nije odgovorio “Vijestima” hoće li podržati Lazarevićev zahtjev, kao ni za kad je planirano održavanje sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Njegov savjetnik za odbranu i bezbjednost Dejan Vukšić rekao je listu u ponedjeljak da šef države nije potpisao niti će potpisati odluke koje nisu prethodno “predložene i raspravljane” na Savjetu, kako to predviđaju Ustav i Poslovnik o radu Savjeta.

Ministar Krapović dostavio je 28. avgusta Savjetu predlog o smjeni Lazarevića - zbog “procjene da je potrebna smjena generacija i podmlađivanje oficirskog kadra u VCG” - ali je vrhovna komanda to odbila jer nije bilo konsenzusa njenih članova o tome.

Tročlani Savjet, kog čine šefovi države, Skupštine i Vlade, odlučuje jednoglasno, a Krapovićevom predlogu usprotivio se Milatović, poručivši da će podržati razrješenje Lazarevića kad mu se kaže šta general nije radio kako treba ili šta je loše uradio. Preostala dvojica članova, predsjednik parlamenta Andrija Mandić (Nova srpska demokratija) i premijer Milojko Spajić (Pokret Evropa sad) podržali su Krapovićev predlog.