Politika

SO BERANE SEBI SKRAĆUJE MANDAT IDUĆEG UTORKA?

Autor Vasilisa Grgurević

Skupština opštine Berane bi, sudeći prema najavama partija, već narednog utorka mogla sebi skratiti mandat, kako su od njih zahtijevali Vlada i Ministarstvo javne uprave (MJU).

Izvor: Opština Berane/Biro za odnose sa janošću

Izvršna vlast je u dva navrata od SO Berane tražila da poštuju zakon i sebi skrate mandat jer nisu izabrali novog predsjednika Opštine u roku od 30 dana od prestanka mandata Vuku Todoroviću, koji je 13. juna podnio ostavku.


Opštinski odbor SNP-a u Beranama će, kako su juče saopštili na konferenciji za medije, podnijeti inicijativu o skraćenju mandata lokalnog parlamenta, a očekuju podršku i drugih partija.

Tu podršku su već najavili iz Nove srpske demokratije, Demokratske partije socijalista (DPS) i Evrope sad što će biti dovoljno da se skrati mandat lokalnom parlamentu, a nakon toga raspišu novi izbori.

Inicijativu za skraćenje mandata SO Berane, koju će podnijeti sedam odbornika SNP-a, podržaće devet odbornika DPS-a, tri Nove srpske demokratije i dva Pokreta Evropa sad.

Prema nezvaničnim saznanjima TV Vijesti, nakon potpisa najmanje jedne trećine odbornika Skupštine opštine i predaje inicijative, sjednica SO Berane bi trebalo da se zakaže po hitnom postupku u roku od tri radna dana, najvjerovanije u utorak, na kojoj će se, sudeći po izjavama političkih predstavnika, skratiti mandat, a dan nakon stupanja te odluke na snagu predsjednik Jakov Milatović dužan je da raspiše izbore u roku od 60 do sto dana.

Iz beranskog SNP-a su saopštili da su se na ovaj korak odlučili nakon skoro tri mjeseca od kada je ova opština bez ključnih funkcija - predsjednika i potpredsjednika opštine i nakon što im je Vlada 15. avgusta naložila isto da urade.

Ako se to ne bi desilo, Vlada bi, prema saznanjima “Vijesti”, najverovatnije sačekala kraj godine za uvođenje prinudne uprave u toj opštini, jer bi za to morali da se stvore uslovi, odnosno, da istekne zakonski rok od šest mjeseci u kome lokalna Skupština ne obavlja svoju funkciju, prije nego što uvedu prinudnu upravu u tu opštinu.

Shodno odredbama člana 185 Zakona o lokalnoj samoupravi Vlada upozorava, odnosno raspušta skupštinu opštine kada skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta.

SO Berane nije postupila po predlogu Vlade iz avgusta, jer nije skratila svoj mandat. To je od nje traženo nakon što u zakonskom roku od 30 dana nije izabrala novog predsjednika Opštine.

Zakonom o lokalnoj samoupravi je propisano da ukoliko se predsjednik opštine ne izabere u roku od 30 dana od dana prestanka mandata, Skupština na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika donosi odluku o skraćenju mandata.

“Vijestima” je iz MJU nezvanično rečeno da je SO Berane odmah kad im je naloženo trebalo da donese odluku o skraćenju mandata, s obzirom da je to njihova imperativna obaveza, zato što nisu izabrali predsjednika Opštine u roku od 30 dana od prestanka mandata Vuku Todoroviću.

Sjednica SO Berane koja je po hitnom postupku započeta 25. juna s temom izbora novog predsjednika opštine, nije završena ni 11. jula, od kada se poslanici nisu sastajali.

Vlada je na sjednici od 15. avgusta preporučila Skupštini opštine Berane da skrati mandat, jer to prije toga nisu učinili na predlog Ministarstva javne uprave koje im je bilo dalo rok od deset dana.

Iz Vlade su tada u obrazloženju predloga istakli da je, kako SO Berane nije izvršila navedenu zakonsku obavezu, Ministarstvo javne uprave ukazalo lokalnom parlamentu da će, ukoliko u roku od deset dana ne donese Odluku o skraćenju mandata, predložiti Vladi da uputi predlog za skraćenje mandata SO Berane.

U dokumentu se navodi da je MJU 5. avgusta uputilo zahtjev Službi SO Berane za dostavljanje informacija, podataka i spisa predmeta u vezi s primjenom odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi.

Služba SO Berane je, kako se dodaje u obrazloženju predloga, elektronskim putem dostavila informaciju da jedna trećina odbornika nije predložila skraćenje mandata lokalnom parlamentu, odnosno da nije donijeta Odluka o skraćenju mandata.

“Imajući to u vidu, stekli su se uslovi da Vlada Crne Gore, shodno odredbi člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi, uputi predlog za skraćenje mandata Skupštini opštine Berane”, navodi se u obrazloženju predloga.

Opština Berane trenutno nema predsjednika jer je doskorašnji Vuko Todorović podnio ostavku 13. juna, a prethodno i potpredsjednik Damjan Ćulafić, koji je u međuvremenu izabran za ministra ekologije, a drugom potpredsjedniku Mladenu Premoviću prestao je mandat kad je usvojena ostavka Todorovića.

Do političke krize u Beranama došlo je nakon što nije uspio pokušaj dogovorene rotacije na mjestu predsjednika Opštine.