Politika

KRAPOVIĆ POKRENUO PROCEDURU PRESTANKA SLUŽBE LAZAREVIĆA

Autori TVCG Vasilisa Grgurević

„Ja sam prijedlogom završio svoje nadležnosti“, kazao je Krapović.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Ministar odbrane Dragan Krapović u večerašnjoj emisiji “Argumenti” na TVCG kazao je da je pokrenuo postupak prestanka službe načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Zorana Lazarevića ali je dodao da ne zna šta da očekuje od Savjeta za bezbjednost i odbranu.

Kako podsjeća nakon sjednice Savjeta ta tačka se nije našla u zavničnom saopštenju.

„Savjet je to odbio glasom predsjednika države i smatrao sam da je to važna informacija za sve građane. Zato sam ja i izdao saopštenje i upoznao javnost sa tim činjenicama“ , poručio je Krapović prenosi portal RTCG.

Proces prestanka službe za Lazarević je u toku i, kako kaže, to je “upravni postupak i sada je u samom finišu”.

„Kada se taj postupak okonča pred Ministarstvom, ja ću pokrenuti postupak razrješenja brigadnog generala Lazarevića pred Savjetom za odbranu i bezbjednosta ovoga puta po sili zakona“, kazao je Krapović.

Na pitanje da li je plan da Miodrag Vuksanović zamijeni Lazarevića na poziciji načelnika Generalštaba, Krapović kaže da je predložio oficira koji odgovara toj poziciji, ali o imenima i predlogu nije želio da govori.

Kaže da je na Savjetu da donese odluku i da će tek tada odluku komentarisati i govoriti o imenima.

„Ja sam prijedlogom završio svoje nadležnosti“, kazao je Krapović.

“O sporazumu sa Francuskom ako bude potrebno obavijestićemo i EK”

Ministar odbrane Dragan Krapović u emisiji “Argumenti” na TVCG kazao je da će i Evropska komisija biti obaviještena o sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Francuske o nabavci dva patrolna broda, ako to bude potrebno.

Ministar je podsjetio da je nedavno Skupština Crne Gore potvrdila sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Francuske o saradnji u domenu odbrane sa Tehničkim aranžmanom između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministra odbrane Francuske o nabavci dva patrolna broda od strane Crne Gore.

Krapović kaže da ako bude potrebe za tim o sporazumu sa francuskom Vlada će obavijestiti i Evropsku komisiju. On navodi da je naš zakon o javnim nabavkama usaglašen sa propisma EU i da se ne odnosi na međunarodne sporazume.

„Koliko mi imamo informaciju ovaj Sporazum biće ratifikova i u francuskom parlamentu“, kazao je Krapović i dodao da je sve urađeno u skladu sa zakonima Crne Gore i Francuske.

Na optužbe i sumnje o korupciji u ovom Sporazumu, Krapović ponavlja da toj priči “nema mjesta”.

„Na kraju krajeva postoje i nadležne institucije i svako može prema tim institucijama da pokrene inicijativu“, naveo je Krapović.

On je ponovio da je rok za potpisivanje komercijalnog ugovora 30. novembra i da će ta dva patrolna broja koštati do 120 miliona eura, kako je i predviđeno budžetom za ovu godinu.

„Ja ne mogu da kažem tačnu cifru jer je to poslovna tajna“, saopštio je Krapović.