Politika

Milatović: Spajić sa Đukanovićem dogovarao kripto-zakone

Autor Milica Mrvaljević

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović optužio je premijera i bivšeg partijskog kolegu Milojka Spajića da je, uoči pada 42. Vlade u kojoj su obojica bili ministri, imao intenzivnu komunikaciju sa kabinetom tadašnjeg šefa države Mila Đukanovića

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Razlog - kako bi se usvojili određeni zakoni o kripto-valutama..

On je te navode iznio u emisiji "Jedan običan podkast" u kom je gostovao zajedno sa liderom Građanskog pokreta (GP) URA Dritanom Abazovićem, a čiji je autor šef poslaničkog kluba te stranke Miloš Konatar.

https://youtu.be/VgboY8K4C4Q?si=z1P7ShKgVz-rGocZ
Šef države je kazao da nije ćutao nakon što je saznao da će doći do pada Vlade Zdravka Krivokapića.

"Mnogi su to prećutali, uključujući i sadašnjeg premijera. Ja kasnije, isto tako, saznajem da je on tada pokušavao da ostvari komunikaciju sa tadašnjim predjsednikom (Đukanovićem) i da je imao intenzivnu komunikaciju sa njegovim šefom kabineta (Miodragom Radovićem) jer mu je tad bilo važnije da koja god Vlada je na snazi se usvoje neki kripto-zakoni", poručio je Milatović i dodao da je Spajić na taj način htio dobiti podršku od poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) da zajedno sa 43. Vladom izglasaju zakon koji je već bio u proceduri.

Na Konatarevo pitanje o kom periodu se radi, aktuelni šef države je odgovorio da se radi o kraju 2021. i početku 2022. godine.

Milatović je kazao da tad nije znao za Spajićevu komunikaciju, ali da sad ima dokaze.

Aktuelni predsjednici države i Vlade bili su ministri u prvoj Vladi nakon smjene DPS-a 2020. godine. Početkom 2022. godine, došlo je izglasavanja nepovjerenja izvršnoj vlasti, a novu Vladu, na čijem je čelu bio Abazović, su formirali GP URA, Socijalistička narodna partija, Socijaldemokratska partija i manjinske stranke.

Milatović i Spajić su, u međuvremenu, formirali Pokret Evropa sad, ali ga je šef države napustio početkom ove godine, nakon čega su to uradili i funkcioneri bliski njemu.