Politika

U IZVJEŠTAJIMA PES-a NEMA USLUGA BRITANSKIH KONSULTANATA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

On je rekao da je na poziv svog prijatelja Džordža Kotrela prvi put boravio u Crnoj Gori u ljeto 2020, a da se u ljeto 2022. sreo s Jakovom Milatovićem i Filipom Ivanovićem.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

​​​​​Pokret Evropa sad (PES) nije prikazao usluge britanskih konsultanata u izvještajima o utrošenim sredstvima tokom kampanja za prošlogodišnje predsjedničke i parlamentarne izbore, iako jedan od njih Gavejn Tauler tvrdi da je imao savjetnički ugovor s tom partijom, a da je njegov tim snimao spotove za potrebe te stranke, kako pišu Vijesti.

Takođe, u izvodima s računa PES-a za 2023. godinu, koje je ta partija dostavila Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) po zakonu o slobodnom pristupu informacijama, nema podataka niti transakcija koje pokazuju da je Tauleru ili bilo kom strancu ili stranoj firmi uplaćen novac za konsultantske usluge ili snimanje spotova preko redovnih računa, ili onih otvorenih za predsjedničku ili parlamentarnu kampanju, niti za prekinutu predsjedničku kampanju šefa te stranke i sadašnjeg premijera Milojka Spajića.

Tauler je u autorskom tekstu, objavljenom u “Vijestima” u srijedu, rekao da je za lokalne izbore 2022. davao besplatne medijske savjete, a da je sa svojim timom snimao i video-spotove za Spajićevu predsjedničku kampanju, uz “mali ugovor” s PES-om.

On je rekao da je na poziv svog prijatelja Džordža Kotrela prvi put boravio u Crnoj Gori u ljeto 2020, a da se u ljeto 2022. sreo s Jakovom Milatovićem i Filipom Ivanovićem.

Kotrel je prethodno preko advokata odbacio optužbe nekih političara da je lično finansirao Spajićevu predsjedničku kampanju ili da je dao bilo kakvu političku donaciju PES-u, u bilo kom trenutku. On je “Vijestima” preko advokata rekao i da nije angažovao Taulera i njegov tim za snimanje promotivnih spotova za Spajićevu predsjedničku kampanju.

Njegov advokat je rekao da su upućeni da je, “zajedno s nekoliko drugih dobro etabliranih inostranih medijskih savjetnika i konsultanata”, PES angažovao Taulera da im “pruži konsultantske usluge u kontekstu predsjedničke kampanje g. Spajića”.

“G. Kotrel razumije da je te usluge u potpunosti finansirala i platila Evropa sad”, kazao je njegov advokat.

Tauler tvrdi da se, nakon susreta s Milatović i Ivanovićem u ljeto 2022, vratio u Crnu Goru na jesen te godine i “posmatrao lokalne izbore i davao besplatne medijske savjete”, zajedno s prijateljem Harijem Parslouom.

“Bilo je i zabavno i uspješno, Jakov je pobijedio na izborima u Podgorici, a Evropa sad je dobro prošla u Danilovgradu i drugim mjestima. Nakon tog uspjeha, Parslou i ja vratili smo se tokom Spajićeve neuspješne predsjedničke kampanje, kad smo dobili mali ugovor od Evrope sad da pružimo strateške medijske savjete za tu kampanju. Moj tim frilensera snimio je desetak video-spotova, dok se Spajić nije povukao, a Jakov preuzeo tu ulogu, pobijedivši na predsjedničkim izborima. Nastavili smo da pružamo medijske savjete i snimili nekoliko videa za parlamentarnu kampanju, ali je bilo jasno da interni tim Evrope sad više nije želio našu podršku”, rekao je Tauler u autorskom tekstu.

PES nije odgovorio na pitanja ‘’Vijesti’’ koliko je bio vrijedan ugovor s Taulerom, na koji period je potpisan, s kim ga je Britanac potpisao i kad, te da li je PES isplatio Taulera i ako jeste - kad i kako.

Iako je rekao da je s PES-om imao ugovor, ni Tauler nije odgovorio na ta pitanja. Njega su “Vijesti” ove sedmice pitale kako je PES platio njegove i usluge njegovog tima za Spajićevu i parlamentarnu kampanju, koliko i kad, obavijestivši ga da toga nema u izvodima s računa PES-a, niti u izvještajima Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) o troškovima kampanja.

Kazao je da možda postoji razlog za to.

“To je možda zbog toga što sam ugovorom bio angažovan za pružanje savjeta generalno, ne toliko za predsjedničku kampanju, ali i za parlamentarne izbore koji su se približavali, a ne konkretno”, rekao je Tauler.

Na ponovljeno pitanje kolika je vrijednost ugovora, je li to bilo na njegovo ime, kako je plaćeno, kome i kad, kao i da li je sam plaćao “svoj tim” koji je snimao i montirao video-spotove, Tauler je rekao da ne želi ništa da doda.

Spajić se prošle godine u februaru kandidovao za predsjednika Crne Gore, ali ga Državna izborna komisija (DIK) diskvalifikovala iz te trke jer je, osim crnogorskog, imao i državljanstvo Srbije. Nakon toga je kandidaturu predao tadašnji zamjenik predsjednika PES-a Milatović, i pobijedio na izborima. Milatović je krajem februrara ove godine napustio PES zbog mimoilaženja sa Spajićem.

Iako, kako su “Vijesti” objavile prošle sedmice, PES tvrdi da Spajić nije “imao predsjedničku kampanju” jer je diskvalifikovan, on i partija su ipak vodili kampanju, u kojoj su bili angažovani i marketinški stručnjaci iz Velike Britanije. Tako je, na primjer, na Spajićevom nalogu na društvenoj mreži Iks, početkom februara prošle godine, objavljeno nekoliko promotivnih video-spotova s logom kampanje - “Predsjednik Spajić 2023”.

Da su u izradi tih spotova učestvovali britanski državljani, “Vijestima” je potvrdio Dominik Garner, advokat Britanca Džordža Kotrela, za kog doskorašnji ministar pravde i bivši visoki funkcioner PES-a Andrej Milović, a prije njega još neki crnogorski političari, tvrdi da je finansirao tu stranku i njene kampanje.

Imajući u vidu da su PES i Spajić predsjedničku kampanju počeli prije eventualnog potvrđivanja kandidature, bili su u obavezi da, shodno zakonu, otvore poseban žiro-račun u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova kampanje.

Međutim, prema podacima koje je PES dostavio prošle godine MANS-u, na spisku računa stranke od njenog osnivanja nema onog za Spajićevu kampanju. Samim tim, nema ni izvještaja za Spajićevu kampanju.

PES u izvještaju o utrošenim sredstvima tokom kampanje za Milatovića, dostavljenom Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), navodi da su za video-produkciju angažovali kompaniju “PGS Agency” iz Podgorice, a za snimanje video-spotova “Atomic d.o.o.”, takođe iz Podgorice.

U izvještaju o kampanji za parlamentarne izbore, koji su održani u junu prošle godine, piše da je PES za snimanje cijele kampanje, od 20. maja do 10. juna prošle godine, angažovao takođe kompaniju “PGS Agency”.

Na pitanje ‘’Vijesti’’ da li su angažovali britanske konsultante za usluge koje su pružili PES-u tokom kampanja za predsjedničke i parlamentarne izbore, iz te podgoričke firme su odgovorili odrično.

’’Nismo angažovali nikakve konsultante. Pružali smo striktno foto i video usluge, za šta smo bili angažovani i od strane drugih brojnih partija’’, rekli su iz “PGS Agency”.

PES je za usluge “PGS Agency” tokom kampanje za predsjedničke izbore platio 3.146 eura, a za parlamentarne 7.260 eura.

Ni “Atomic d.o.o.”, kako tvrde iz tog preduzeća, nije angažovao Britance.

’’Bili smo angažovani kao izvršni producenti i za potrebe snimanja nismo angažovali konsultante iz Velike Britanije’’, rekli su ‘’Vijestima’’ iz “Atomica”.

PES je njima za snimanje video-spotova tokom predsjedničke kampanje platio skoro 37 hiljada eura.

Donedavni ministar pravde Milović, objavio je prije deset dana na mreži Iks fotografije na kojima je navodno čelnik PES-a Spajić s “Kotrelovim timom”, odnosno Taulerom “ključnim Kotrelovim čovjekom za kampanje”, koji je “bio glavnokomandujući čovjek za Bregzit” (povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz EU).

Kotrel je bio jedan od savjetnika bivšeg britanskog poslanika i jednog od najglasnijih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU) Najdžela Faraža. Bio je zadužen za prikupljanje novca za Stranku za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), sve dok u julu 2016. godine nije uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje je optužen za pranje novca, prevare, ucjene i iznude.

U decembru iste godine postigao je dogovor s tamošnjim tužilaštvom, pa je odbačeno 20 tačaka optužnice u zamjenu da prizna krivicu za elektronsku prevaru u kojoj je objasnio načine kako se može oprati novac.

U zatvoru je proveo osam mjeseci.

Neki crnogorski političari tvrdili su prošle godine da je Kotrel vlasnik nelegalnog automata za kupoprodaju kriptovaluta u Tivtu, što je jedan od njegovih advokata tada demantovao.

Tauler je u autorskom tekstu za “Vijesti” kazao da je na poziv Kotrela došao u Crnu Goru 2020. godine, prije izbora održanih u avgustu te godine, da bi, kako je rekao, vidio kakve su političke prilike u državi.