Politika

GLASANJE ZA ŠEFA PRAVOSUĐA ĆE SACEKATI

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Da bi se sudije Vrhovnog suda na Opštoj sjednici mogle izjasniti o kandidatima za predsjednika tog suda, prvo moraju izmijeniti Poslovnik o radu, a, prema informacijama “Vijesti” to još nije urađeno zbog sporenja o načinu glasanja.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Sudski savjet je juče utvrdio listi kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, na kojoj su svi prijavljeni - bivša zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Valentina Pavličić, sutkinja Vrhovnog suda Ana Vuković, v.d. predsjednica tog suda Vesna Vučković i predsjednik Upravnog suda Miodrag Pešić, kako pišu Vijesti.

Sudski savjet je saopštio da će listu kandidata dostaviti Opštoj sjednici Vrhovnog suda radi obavljanja intervjua sa prijavljenim kandidatima i utvrđivanja predloga za izbor predsjednika tog suda, koji će se opet dostaviti Sudskom savjetu na odlučivanje, shodno Ustavu.

Prema novom Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, Sudski savjet se izjašnjava o svim kandidatima koji su na Opštoj sjednici “dobili više od polovine glasova ukupnog broja sudija Vrhovnog suda”. Ako niko od prijavljenih kandidata ne dobije potrebnu većinu u prvom krugu, glasanje će se ponoviti između kandidata koji su dobili više od četvrtine glasova.

Prema ranijoj odredbi Zakona, kandidatima je u prvom krugu bila potrebna dvotrećinska podrška ukupnog broja sudija Vrhovnog suda.

Izvor “Vijesti” kaže da sudije Vrhovnog suda sada ne mogu da se dogovore o većini potrebnoj prilikom izjašnjavanja o kandidatima za predsjednika. Vrhovni sud treba da ima 19 sudija, ali upražnjena su dva mjesta, pa ih je 17.

“Jedan broj sudija smatra da se većina za glasanje računa u odnosu na postojeći broj sudija (17), a neki da to treba gledati u odnosu na utvrđeni broj sudija, odnosno 19. To znači da bi za izbor predsjednika bilo potrebno najmanje deset glasova”, objasnio je izvor navodeći primjer Ustavnog suda koji je bio u blokadi, jer se većina računala u odnosu na zakonom utvrđeni broj sudija (sedam), a ne na postojeći.

Iz Vrhovnog suda nijesu željeli da komentarišu te navode, ali su “Vijestima” potvrdili da Poslovnik još nije usvojen i da treba da se usaglasi sa novim načinom glasanja, shodno Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama.

“Komisija za izradu Poslovnika je ranije formirana, neke izmjene su već urađene, ali ih treba doraditi shodno novi zakonskim rješenjima”, naveli su, kako prenose Vijesti.

Kako su dodali, treba da dostavi Nacrt sudijama i da se zakaže Opšta sjednica na kojoj bi se on usvojio.

Izvor “Vijesti” kaže da se na izmjenama Poslovnika radi od aprila.

Iz Vrhovnog suda su rekli da će se Opšta sjednica na kojoj će se glasati za kandidate za predsjednika suda, zakazati “nakon ispunjena uslova”.

Izmjene Zakona o sudijama i Sudskom savjetu usvojene su u junu, kao dio paketa zakona potrebnih da Crna Gora od EU dobije Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR). Njima je, između ostalog, proširen krug potencijalnih kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, pa su se sada za tu poziciju mogli prijaviti i kandidati koji nijesu sudije i tužioci.

Jučerašnjoj sjednici Sudskog savjeta je prisustvovao ministar pravde Bojan Božović, kako bi, kako su “Vijesti” ranije objavile, približio stavove i razjasnio nejasnoće u vezi sa utvrđivanjem liste kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, pozicije koja je upražnjena od kraja 2020. godine.

Sudski savjet na elektronskoj sjednici prošle sedmice nije mogao da utvrdi listu kandidata za predsjednika Vrhovnog suda jer su se sporili oko toga da li kandidatkinja Valentina Pavličić ispunjava uslove konkursa. Sporenje je nastalo oko tumačenja člana 33 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, odnosno oko toga da li Pavličić ima 20 godina kumulativnog ili kontinuiranog staža kao sudija, tužilac, advokat, notar ili na nekim drugim pravnim poslovima...

Iz Ministarstva pravde su kazali da je izmjenama Zakona omogućeno da na tu poziciju bude birana osoba koja nije sudija ili državni tužilac, a koja ima dvadesetogodišnje radno iskustvo na različitim pravnim poslovima, “koje se računa kumulativno”, kako pišu Vijesti.