Politika

PEJOVIĆ: CILJ OPOZICIJE JE DA PLATE I PENZIJE VRATE NA NEKADAŠNJE IZNOSE

Autor Vasilisa Grgurević

Opoziciji je cilj da plate i penzije vrate na nekadašnje iznose, saopštio je danas Boris Pejović, potpredsjednik Skupštine Crne Gore i generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES).

Izvor: PES

"Svakodnevnim kritikama na račun programa, za koji su govorili da ne postoji, opozicija pokušava da nametne utisak kako programi Evropa sad 1 i 2 nemaju nikakvog efekta na životni standard, iz razloga što su poskupljenja anulirala uvećanje zarada. Na osnovu dosadašnjih stavova opozicije, umjesto pandemije korona virusa i sukoba u Ukrajini, zaključak je da su programi Evropa sad izazvali globalnu inflaciju i drastična poskupljenja u brojnim zemljama Evropske unije i regiona, koja su nerijetko i veća u odnosu na rast cijena u Crnoj Gori", istakao je Pejović u saopštenju koje je dostavio PES.

On je dodao da "po logici opozicije da se zarade u Crnoj Gori nisu uvećale, ne bi bilo globalne inflacije i divljanja cijena širom Evropske unije i regiona".

"Nadalje po tom rezonu, situacija u Crnoj Gori, ali i svijetu bi bila mnogo bolja da su minimalne zarade u Crnoj Gori ostale na 222 eura i prosječne na nešto više od 500 eura, a socijalni jaz nastavio da se produbljuje. Dinamika uvećanja zarada i penzija za par eura godišnje bi bila najefikasnija mjera ubrzanog razvoja i unapređenja životnog standarda, možemo zaključiti od kolega iz opozicije nakon svega. Uzimajući u obzir argumente opozicije, građani bi vjerovatno bili 'oduševljeni' idejom da se vratimo na vrijeme kada je gorivo bilo luksuz. Zato je razumljiv cilj opozicije da plate i penzije vrate na nekadašnje iznose", poručio je Pejović.

On je kazao da "kolege iz opozicije imaju legitimno pravo da ubjeđuju građane da višestruko uvećanje zarada i penzija, a uz paralelno smanjenje javnog duga, nije dobar ekonomski pristup, već upravo onaj nekadašnji koji je iz Crne Gore u inostranstvo iselio na desetine hiljada naših državljana".

"Nakon uvećanja zarada i penzija, dobijanja IBAR-a i deblokade institucija, opozicija ima i potpuno legitimno pravo da ove rezultate predstavi katastrofalnim i na osnovu toga zatraži da opet dobiju većinsko povjerenje, kako bi građani imali priliku da ponovo 'uživaju' u starim i dobro poznatim benefitima", zaključio je Pejović.