Politika

VISOKA FUNKCIONERKA PES-A NAPUSTILA PARTIJU, OD SAD ĆE KOD MILOVIĆA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Objašnjavajući razloge napuštanja PES-a, Čelebić je azala da kompromisi koje je PES načinio, umjesto da konsoliduju podršku političkog centra, razočarali su glasače.

Izvor: Evropa sad

Članica Glavnog odbora Pokreta Evropa sad (PES) Petra Čelebić podnijela je ostavku na sve funkcije u partiji jer ne želi “da bude dio priče koja od Crne Gore pravi puku ljušturu nezavisne države”.

Čelebić je “Vijestima” rekla da odluka o napuštanju političke partije, u kojoj je bila članica Izvršnog odbora, Glavnog odbora i Opštinskog odbora Podgorica, “nije donesena lako”.

“Pokret koji smo prvobitno osnovali nas petnaestoro, a kojem su se kasnije pridružili i drugi, naročito nakon pobjede na podgoričkim izborima, više ne predstavlja skup vrijednosti i načela koja su nas ujedinila i u koja su mnogi od nas vjerovali”, navela je Čelebić.

Dva izvora “Vijesti”, upoznata s njenom ostavkom, rekla su da će Čelebić biti na Podgoričkoj listi bivšeg ministra pravde Andreja Milovića. Milović, koji je isključen iz PES-a, najavio je krajem jula da će predvoditi Podgoričku listu na kojoj, kako je tada kazao, neće biti niko od bivših i aktuelnih političara, “već lica dobro poznata cijeloj Podgorici”.

Čelebić je bila službenica u nekadašnjem Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, u Vladi Zdravka Krivokapića, kada je ministar finansija bio Milojko Spajić. Kasnije je, kaže izvor “Vijesti”, radila kod Milovića dok je bio ministar pravde.

Objašnjavajući razloge napuštanja PES-a, Čelebić je azala da kompromisi koje je PES načinio, umjesto da konsoliduju podršku političkog centra, razočarali su glasače.

“Kada jednom krenete pogrešnim putem, svaka naredna stanica je pogrešna”, rekla je Čelebić.

Ona je kazala da kao Crnogorka, bez obzira na ogroman trud i rad koji je uložila u ideju PES-a, “ne može i neće podržavati one koji svojim djelovanjem, bilo aktivnim ili pasivnim, doprinose da Crna Gora postane podložna uticajima koji će je učinjeti samo nezavisnom na papiru”.

“Moj cilj je uvijek bio da radim u interesu Crne Gore i njenih građana, a to više ne mogu raditi unutar ove partije. Ako moram da biram, biram da ne budem dio priče koja od moje zemlje pravi puku ljušturu nezavisne države i poligon za igru tuđih, nedobronamjernih interesa. Ukratko: to više nije ista partija kojoj sam dala povjerenje, vrijeme i svu energiju od osnivanja”, zaključila je Čelebić.

Lista Andreja Milovića trebalo bi da nastupi samostalno na predstojećim izborima u Podgorici.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je jedan od osnivača PES-a, ali je partiju napustio u februaru, raspisao je izbore u glavnom gradu za 29. septembar. Izbori su raspisani nakon što je krajem jula, glasovima odbornika opozicije, Pokreta za Podgoricu bliskog Milatoviću, Građanskog pokreta (GP) URA i jedne odbornice Pokreta za promjene (PzP) raspušten podgorički parlament. Odlazeću vlast u Podgorici čine PES, koalicija okupljena oko nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), Demokrate i GP URA.

Milović je bio član Predsjedništva PES-a dok nije isključen iz stranke krajem februara, ali je ministar pravde ostao do rekonstrukcije Vlade 23. jula.

Iz PES-a su tada rekli da je Milović isključen iz stranke zato što “nije održavao nivo rezultata kao ministar”.