Politika

DUKAJ: MILATOVIĆ NIJE RASPISAO IZBORE U ANDRIJEVICI, IAKO JE ISTEKAO ROK ZA KONSTITUISANJE SKUPŠTINE OPŠTINE

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

"Preduzimamo sve mjere iz svoje nadležnosti u cilju pravilne i jednake primjene propisa u svim opštinama, čime obezbjeđujemo pravnu sigurnost, transparentnost, predvidljivost i opravdana očekivanja građana i učesnika izbornog procesa", saopštio je Dukaj.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ministarstvo javne uprave (MJU) dalo je mišljenje i Skupštini opštine (SO) Andrijevice i Budve da rokovi za konstituisanje SO teku od momenta objavljivanja konačnih rezultata izbora u "Službenom listu - Opštinski propisi". Iako su konačni izbori za odbornike u SO Andrijevica utvrđeni 6. juna 2024, predsjednik Jakov Milatović nije danas raspisao izbore, saopštio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

"Smatramo da je suvišno i nepotrebno dovoditi u pitanje ono što je pravno i objektivno nesporno, a što je jasno regulisano važećim zakonima", dodao je Dukaj u objavi na društvenoj mreži X.

"Preduzimamo sve mjere iz svoje nadležnosti u cilju pravilne i jednake primjene propisa u svim opštinama, čime obezbjeđujemo pravnu sigurnost, transparentnost, predvidljivost i opravdana očekivanja građana i učesnika izbornog procesa", saopštio je Dukaj.

“Vijestima” je u nedjelju (3. avgusta) iz Ministarstva javne uprave (MJU) nezvanično saopšteno da je rok za konstituisanje vlasti u Budvi 17. avgust, s obzirom na to da su konačni rezultati majskih lokalnih izbora u Službenom listu objavljeni 17. juna. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Skupština mora da se konstituiše u roku od 60 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Nakon izbora u Budvi 26. maja, započeta je konstitutivna sjednica na kojoj su verifikovani mandati odbornicima, ali nije izabran šef parlamenta, što, prema Zakonu, znači da Skupština nije konstituisana.

Potom je Vlada naložila SO Budva da na sjednici 30. jula izaberu predsjednika lokalnog parlamenta, što nije učinjeno jer nema dogovora među političkim partijama u Budvi, pa nije bilo ni predloga za prvog čovjeka Skupštine.

Za formiranje vlasti u Budvi potrebna je većina od 17 odbornika u parlamentu sa 33 mjesta. Lista “Budva naš grad” ima devet odbornika, “Čist izbor - SDP, SD, LP i građani” i GP URA, po jednog, što znači da imaju 11 odbornika, te im upravo nedostaje šest, četiri Demokrata i dva PES-a.

Sjednica Skupštine Opštine Andrijevica u subotu 2. avgusta je prekinuta jer nije bilo predloga za izbor predsjednika lokalnog parlamenta.

Slično se desilo i na sjednici lokalnog parlamenta 4. jula, kada su potvrđeni mandati odbornika, ali nije izabran njen predsjednik, što znači da još nije konstituisana.

Nakon lokalnih izbora od 2. juna koalicija SNP-Demokrate, Evropa sad, DF i dvije građanske liste pokušavaju da naprave dogovor i formiraju vlast, ali bez rezultata.