Politika

MILATOVIĆ PROGLASIO 6 I VRATIO 2 ZAKONA PARLAMENTU NA PONOVNO ODLUČIVANJE

Autor Anđela Vukčević

To je saopšteno iz Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović proglasio je šest i vratio dva zakona Skupštini na ponovno odlučivanje.

To je saopšteno iz Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je Milatović proglasio Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o radu, Zakon o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakon o popisu poljoprivrede za 2024. godinu, Zakon o potvrđivanju ugovora između Vlade Crne Gore i Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu i sprečavanju poreske evazije i izbjegavanja, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, kao i Zakon o šumama.

"U odnosu na Zakon o šumama, uzevši u obzir širok spektar ovlašćenja koja se daju novoformiranom preduzeću koje će njima gazdovati, predsjednik Milatović ukazao je na važnost dobre implementacije i dobrog upravljanja kako bi se umanjili rizici potencijalne zloupotrebe ovog preduzeća u političke stvrhe i u cilju partijskog zapošljavanja. Naglašeno je da je potrebno da tim preduzećem upravljaju stručna lica kako bi ono radilo na racionalnom korišćenju i očuvanju značajnog šumskog bogatstva naše države, čime bi prelazak sa dosadašnjeg koncesionog modela na novi model državnog preduzeća dao željene rezultate", ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije za odnose s javnošću su kazali da je Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona kojima su propisane odredbe o inspekcijskom nadzoru.

"Riječ je o zakonskim aktima kojima se gasi Uprava za inspekcijske poslove, a inspekcije vraćaju u sastav resornih ministarstava. U obrazloženju odluke, predsjednik Milatović saopštio je da je ovakvo rješenje potrebno još jednom sagledati, sa aspekta potrebe da se osigura visok stepen profesionalnosti i nepristrasnosti inspektora u vršenju inspekcijskog nadzora", piše u saopštenju.

U obrazloženju upućenom Skupštini se navodi: "Imajući u vidu činjenicu da će najveći broj inspekcija, shodno usvojenom rješenju, organizaciono biti pozicioniran u okviru ministarstava nadležnih za pojedine upravne oblasti, te da su ministri nesumnjivo politički izabrana lica, postoji visok stepen rizika od dodatne politizacije ovog izuzetno važnog segmenta rada državne uprave. Dodatno, primjenom usvojenog koncepta, o žalbama na rješenja koja su donesena u postupku vršenja inspekcijskog nadzora odlučivalo bi se unutar istog državnog organa - ministarstva, čime se dovodi u pitanje dvostepenost postupka."

Milatović je istakao i da je bilo nužno osigurati kvalitetnu participaciju zainteresovane javnosti u pripremi predmetnih zakona, u skladu sa propisima koji uređuju postupak sprovođenja javne rasprave u pripremi javnih politika.