Politika

BUDVI SE BLIŽE IZBORI

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Ako vlast u Budvi u narednih 14 dana ne izabere predsjednika Skupštine Opštine, u toj lokalnoj samoupravi biće raspisani novi vanredni izbori.

Izvor: MONDO

“Vijestima” je juče iz Ministarstva javne uprave (MJU) nezvanično saopšteno da je rok za konstituisanje vlasti 17. avgust, s obzirom na to da su konačni rezultati majskih lokalnih izbora u Službenom listu objavljeni 17. juna. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Skupština mora da se konstituiše u roku od 60 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Nakon izbora u Budvi 26. maja, započeta je konstitutivna sjednica na kojoj su verifikovani mandati odbornicima, ali nije izabran šef parlamenta, što, prema Zakonu, znači da Skupština nije konstituisana.

Potom je Vlada naložila SO Budva da na sjednici 30. jula izaberu predsjednika lokalnog parlamenta, što nije učinjeno jer nema dogovora među političkim partijama u Budvi, pa nije bilo ni predloga za prvog čovjeka Skupštine.

Iako se očekivalo da će Demokrate dati svoga kandidata, za šta bi pismeno imali podršku devet odbornika “Za budućnost Budve - Mladen Mikijelj” i Pokreta Evropa sad, to se nije dogodilo jer, kako su tada “Vijestima” kazali, nezvanično su dobili tumačenje Ministarstva javne uprave da rok za konstituisanje vlasti nije 6. avgust, već 17. avgust, pošto su konačni rezultati majskih lokalnih izbora u Službenom listu objavljeni 17. juna.

Ipak, ne isključuju mogućnost da bi predsjednik države Jakov Milatović već 7. avgusta, ako do tada ne bude konstituisan parlament, raspisao nove, vanredne izbore u Budvi, četvrte po redu za četiri godine.

Za formiranje vlasti u Budvi potrebna je većina od 17 odbornika u parlamentu sa 33 mjesta. Lista “Budva naš grad” ima devet odbornika, “Čist izbor - SDP, SD, LP i građani” i GP URA, po jednog, što znači da imaju 11 odbornika, te im upravo nedostaje šest, četiri Demokrata i dva PES-a, kako pišu Vijesti.

Andrijevica: Nije bilo predloga za izbor predsjednika lokalnog parlamenta
I sjednica Skupštine Opštine Andrijevica juče je prekinuta jer nije bilo predloga za izbor predsjednika lokalnog parlamenta.

Slično se desilo i na sjednici lokalnog parlamenta 4. jula, kada su potvrđeni mandati odbornika, ali nije izabran njen predsjednik, što znači da još nije konstituisana.

U Andrijevici teku novi rokovi za formiranje vlasti od objavljivanja rezultata izbora u Službenom listu 16. jula, zbog greške Pošte Crne Gore, pa je krajnji rok za konstituisanje Skupštine izborom predsjednika 16. avgust, odnosno, 60 dana od objavljivanja rezultata u Službenom listu.

Nakon lokalnih izbora od 2. juna koalicija SNP-Demokrate, Evropa sad, DF i dvije građanske liste pokušavaju da naprave dogovor i formiraju vlast, ali bez rezultata.

Berane: Na korak od skraćenja mandata Skupštini
Ako Skupština Opštine Berane u ponedjeljak ne donese Odluku o skraćenju mandata Skupštini, Ministarstvo javne uprave (MJU) će predložiti Vladi da to uradi.

U slučaju da Vlada raspusti lokalni parlament, njega bi zamijenio odbor povjerenika.

S druge strane, ako SO sama sebi skrati mandat, do vanrednih izbora bi o lokalnim pitanjima i dalje odlučivali odbornici, koji bi od tog trenutka bili u tzv. tehničkom mandatu.

Međutim, Berane trenutno nema predsjednika Opštine jer je gradonačelnik Vuko Todorović podnio ostavku 13. juna, a prethodno i potpredsjednik Damjan Ćulafić, koji je u međuvremenu izabran za ministra ekologije, a drugom potpredsjedniku Mladenu Premoviću prestao je mandat kada je usvojena ostavka Todorovića.

Nije jasno kako bi parlament, ako bi i zakazao sjednicu, imao kvorum za izbor gradonačelnika, jer to nije uspio dok je imao puni mandat. Gradonačelnika eventualno može da imenuje Vladin Odbor povjerenika, ako bude izabran, a njegov mandat bi trajao do izbora novog nakon vanrednih izbora, kako pišu Vijesti.

U Beranama nije uspio pokušaj dogovorene rotacije na mjestu predsjednika Opštine. Izbor Ćulafića iz Demokrata, nakon dvije godine koliko je predsjednik bio Todorović iz Nove srpske demokratije, propao je jer dva odbornika bivšeg Demokratskog fronta, Miloš Rmuš i Milorad Đukić, nisu potpisali podršku izboru Ćulafića, a potom se na sjednici lokalnog parlamenta nisu pojavili ni ostali odbornici iz vladajuće većine.