Politika

ZENOVIĆ ŠEF PARLAMENTA?

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Ostaje da se vidi da li će se Demokrate odlučiti za ovakav potez.

Izvor: Demokrate

Pat pozicija u kojoj se Budva našla punih dva mjeseca od lokalnih izbora, mogla bi napokon da bude riješena, ukoliko budvanske Demokrate predlože svoga nosioca liste Đorđa Zenovića za predsjednika Skupštine opštine.

Takvu odluku, kako je „Vijestima“ rečeno trebao bi da potvrdi opštinski odbor ove partije do sjutra u podne, za kada je Vlada zakazala nastavak konstitutivne sjednice.

Ostaje da se vidi da li će se Demokrate odlučiti za ovakav potez.

Potvrđeno je da za sada u skupštinsku službu nije dostavljen nijedan predlog za predsjednika Skupštine opštine, koga mora da potpiše trećina odbornika, odnosno njih 11.

Demokrate su kao partija viđene kao koalicioni partneri objema sukobljenim listama, nekadašnjim partijskim drugovima- listi „Budva naš grad“ (Nikola Jovanović ) i „Za budućnost Budve“ (Mladen Mikijelj).

Ranije je objavljeno da su Mikijeljova i lista Pokret Evropa sad uputile predlog Demokratama da predlože kandidata za predsjednika parlamenta te da će oni to podržati.

Za izbor predsjednika SO potrebno je da glasa 17 odbornika.

Mikijeljova i Jovanovićeva lista imaju po devet odbornika, Demokrate četiri, PES dva, dok po jednog odbornika imaju URA i SDP, a Demokratska partija socijalista sedam.

Demokrate su na konstitutivnoj sjednici najavili da će izaći sa svojom platformom, te bi ovakav potez, predlaganje Zenovića bio jedan u nizu koje bi ova partija povukla kako bi se riješila duboka kriza i podijeljenost u gradu.

Ruku za izbor Zenovića praktično bi podigli, ako je suditi po sadašnjim izjavama političkih igrača, odbornici iz gotovo svih parlamentarnih partija izuzev DPS-a, pa bi on imao podršku čak 26 odbornika.

Izborom predsjednika SO, konstituisan bi bio parlament, te bi budvanske političke partije imale još mjesec dana da izaberu prvog čovjeka Opštine.

Ukoliko budvanski parlament ne bude konstituisan do 6. avgusta, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović bi raspisao vanredne izbore, pa bi Budvani na jesen ponovo izašli na birališta, četvrti put za proteklih četiri godine.