Politika

BERANSKI ODBORNICI ĆE U PONEDELJAK ODLUČIVATI O NAČINU UPRAVLJANJA DO IZBORA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

U slučaju da Vlada raspusti lokalni parlament, njega bi zamijenio odbor povjerenika koji bi ona imenovala na predlog MJU Maraša Dukaja.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Beranski odbornici će u ponedjeljak na kolegijumu raspravljati o tome kad će zakazati narednu sjednicu od čijeg ishoda će zavisiti kako će se upravljati gradom do izvjesnih vanrednih izbora u toj opštini, potvrdio je “Vijestima” predsjednik lokalnog parlamenta Milun Rmuš.

Ministarstvo javne uprave (MJU) je upozorilo Skupštinu opštine (SO) Berane 24. jula da će predložiti da Vlada uputi predlog za skraćenje mandata, ako ona za deset dana sama sebi ne skrati mandat.

U slučaju da Vlada raspusti lokalni parlament, njega bi zamijenio odbor povjerenika koji bi ona imenovala na predlog MJU Maraša Dukaja.

S druge strane, ako SO sama sebi skrati mandat, do vanrednih izbora bi o lokalnim pitanjima i dalje odlučivali odbornici, koji bi od tog trenutka bili u tzv. tehničkom mandatu.

Međutim, Berane trenutno nemaju predsjednika Opštine jer je gradonačelnik Vuko Todorović podnio ostavku 13. juna, a prethodno i potpredsjednik Damjan Ćulafić, koji je u međuvremenu izabran za ministra ekologije, a drugom potpredsjedniku Mladenu Premoviću prestao je mandat kada je usvojena ostavka Todorovića, pišu Vijesti.

Nije jasno kako bi parlament, ako bi i zakazao sjednicu, imao kvorum za izbor gradonačelnika, jer to nije uspio dok je imao puni mandat. Gradonačelnika eventualno može da imenuje Vladin Odbor povjerenika, ako bude izabran, a njegov mandat bi trajao do izbora novog nakon vanrednih izbora.

U Beranama nije uspio pokušaj dogovorene rotacije na mjestu predsjednika Opštine. Izbor Ćulafića iz Demokrata, nakon dvije godine koliko je predsjednik bio Todorović iz Nove srpske demokratije, propao je jer dva odbornika bivšeg Demokratskog fronta, Miloš Rmuš i Milorad Đukić, nisu potpisali podršku izboru Ćulafića, a potom se na sjednici lokalnog parlamenta nisu pojavili ni ostali odbornici iz vladajuće većine.

U nalazu upravnog nadzora MJU piše da je rok za izbor predsjednika Opštine Berane istekao u junu i da su se stvorili uslovi za primjenu Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da, ako se čelnik opštine ne izabere u roku od 30 dana od prestanka mandata, na predlog Vlade ili trećine odbornika skupština donosi odluku o skraćenju mandata.