Politika

MJU: SKRATITI MANDAT SO BERANE U ROKU OD 10 DANA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Ministarstvo javne uprave (MJU) upozorilo je juče Skupštinu opštine (SO) Berane da će, ako lokalni parlament u roku od deset dana ne skrati mandat sebi, predložiti da Vlada uputi predlog za skraćenje mandata.

Izvor: MONDO/ Anđela Vukčević

U nalazu upravnog nadzora, koji je potpisao čelnik MJU Maraš Dukaj, piše da je rok za izbor predsjednika Opštine Berane istekao, i da su se stvorili uslovi za primjenu odredbi člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da ako se čelnik opštine ne izabere u roku od 30 dana od prestanka mandata, na predlog Vlade ili trećine odbornika skupština donosi odluku o skraćenju mandata.

"Ministarstvo javne uprave konstatuje da je predsjedniku Opštine Berane prestao mandat podnošenjem ostavke, dana 13. juna 2024. godine, te da je rok za izbor predsjednika Opštine Berane bio 30 dana od dana prestanka mandata predsjedniku Opštine Berane", piše, između ostalog, u dokumentu u koji su "Vijesti" imale uvid.

U Beranama nije uspio pokušaj dogovorene rotacije na mjestu predsjednika opštine. Izbor Damjana Ćulafića iz Demokrata, nakon dvije godine koliko je predsjednik bio Vuko Todorović iz Nove srpske demokratije, propao je jer dva odbornika bivšeg Demokratskog fronta, Miloš Rmuš i Milorad Đukić, nisu potpisali podršku izboru Ćulafića, a potom se na sjednici lokalnog parlamenta nisu pojavili ni ostali odbornici iz vladajuće većine, kako pišu Vijesti.