Politika

PzP ILI GP URA ODLUČUJU SVOJIM GLASOM O SKRAĆENJU MANDATA PARLAMENTU

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Ukoliko bi odbornici opozicije i Pokreta za Podgoricu u Skupštini Glavnog grada na sjutrašnjoj sjednici dobili podršku od kolega iz Pokreta za promjene (PzP) ili Građanskog pokreta (GP) URA imali bi potrebnu većinu za skraćenje mandata parlamentu, pišu Vijesti.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Iz ove dvije partije su “Vijestima” saopštili da će večeras na partijskim organima donijeti odluku kako će glasati o ovoj tački dnevnog reda.

Odbornice Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić i Jevrosima Pejović juče su na pres konferenciji najavile da će glasati za skraćenje mandata podgoričkom parlamentu, te da očekuju podršku i od ostalih kolega sa kojima čine vlast. Inicijativu za raspuštanje Skupštine Glavnog grada podnijeli su ranije Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP) i Liberalna partija (LP). Ove četiri partije imaju ukupno 22 mandata, pa su im za većinu, osim pet odbornika iz Pokreta za Podgoricu, potrebna još tri glasa.

Ljiljanić je kazala da očekuju podršku predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, jer su “ostali vjerni principima koje je on promovisao i na kojima je pobijedio na izborima u Podgorici”.

U Pokretu Evropa sad (PES) kom su nekad pripadali šef države, kao i odbornici Pokreta za Podgoricu kao glavni razlog glasanja vide najavu realizacije programa “Evropa sad 2”, i objašnjavaju da se “opoziciji žuri da izađe na izbore prije same primjene, kako bi i dalje insistirali na neistinama i propagandom da od povećanja plata nema ništa”.

“Iako su pregovori sa većinom samo bili izgovor, želeći da se odgovornost prebaci na PES koji je prihvatio sve zahtjeve, danas je svima jasno da su se odbornici Pokreta za Podgoricu mnogo lakše dogovorili sa DPS-om da podrže inicijativu SDP, SD, LP u vezi skraćenja mandata”, navodi se u saopštenju ove partije.

Milatovića i odbornike Pokreta za Podgoricu bivše partijske kolege optužuju da su “prvi pritrčali u pomoć onima koji će ostati ubjedljiva opozicija na državnom nivou”, te da su “glasove dobili na potpuno drugačijoj platformi, a onda ih po modelu Džakovića i Draga Đurovića stavili na raspolaganju DPS-u”.

Miloš Krstović (Pokret za Podgoricu) odgovorio je da “tvrdnja da predsjednik države ruši vlast u dogovoru sa DPS-om ne može izdržati elementarnu činjeničnu provjeru” jer je Milatović “u borbi protiv DPS-a od 30. avgusta 2020. dao nemjerljiv doprinos, ostvarujući pobjede na lokalnim i predsjedničkim izborima”, gdje ih je “na ubjedljiv način porazio”.

On dodaje da se aktuelni šef države veoma jasno odredio prilikom formiranja 44. Vlade sprječavajući zajedno sa njima iz Pokreta za Podgoricu “da ne dođe do istorijske prevare njihovih, ali i svih drugih birača koji su 30 godina sanjali slobodu”.

Krstović optužuje PES da na državnom i lokalnom nivou ostvaruje “veoma prefinjenu i perfidnu saradnju”, te da se zainteresovani mogu uvjeriti u to svakog četvrtka na sjednicama Vlade “kada pogledaju kadrovska rješenja u izvršnoj vlasti”, a ističe i da njegova bivša partija nije ispunila obećanja data građanima Glavnog grada koji “više ne smiju biti taoci nikakvih političkih igara”.

Branka Bošnjak (PzP) je ranije ovu inicijativu ocijenila kao dogovor sa pojedincima iz PES -a, kako bi se dodatno zakomplikovala situacija i pokušala krivica za krah pregovora i izazivanje vanrednih izbora, prebaciti na druge, dok je Branislav Radičević (PES) optuživao njenu partiju da se “nada da će preko Podgorice izazvati krizu i na državnom nivou da bi kroz vanredne parlamentarne izbore vratili parlamentarni status u koaliciji sa onim akterima koje istovremeno optužuju za šverc cigareta”.

Predsjednica kluba odbornika GP URA Milena Vuković Sekulović je, gostujući u emisiji “Reflektor” na TV Vijesti prije nešto više od mjesec dana kazala da će odluku o glasanju za skraćenje mandata lokalnom parlamentu donijeti na partijskim organima, ali da “nema problem čak ni sa opozicijom da glasa za tako nešto”.

“Alternativa tome je da se ne održavaju sjednice, da ne možemo usvojiti budžet, da nema nijedne manifestacije... Za pošten sam pristup, možemo zajedno - možemo, ako ne možemo - da idemo na izbore, pa inicijativu podnijela opozicija ili vlast...”, poručila je ona tom prilikom.

Iako je lista “Svi za naš grad” okupljena oko DPS-a osvojila 24 mandata, još uvijek nije sigurno da će svi oni glasati za skraćenje jer još nije poznato kako će se izjasniti odbornici nestranačke Građanske inicijative “21.maj” Aleksandar Saša Zeković i Bošnjačke stranke (BS) Edin Tuzović.

Zeković je “Vijestima” kazao da je važno saslušati argumentaciju odbornika bivšeg jedinstvenog PES-a, pa se na osnovu toga i opredijeliti u glasanju.

“Nadam se da će predstojeća sjednica u potpunosti rasvijetliti uzroke i širinu rastrojstva vlasti u Podgorici. Očekujem da se primarno odbornici i odbornice bivšeg jedinstvenog Pokreta Evropa ne štede i budu iskreni i otvoreni jedni prema drugima, kako bi ostalim odbornicima i javnosti pomogli da razumijemo suštinu i razloge njihovog zajedničkog posrnuća. Jedna od sukobljenih strana tvrdi da sve ovo čine navodno zbog prosutog političkog integriteta”, poručio je on i dodao da očekuje da se više kaže o “neotkrivenom i neprimjerenom stranačkom i interesnom uticaju, kao i potkopavanju ljudskih prava”.

Iz partije Ervina Ibrahimovića rekli su “Vijestima” da još nisu održali sastanak podgoričkog odbora na kom je trebalo donijeti odluku o toj temi.

Sa druge strane, nezavisni odbornik Nemanja Baošić i njegov kolega iz Ujedinjene Crne Gore Milivoje Brković potvrdili su “Vijestima” da neće glasati za skraćenje,

Šef kluba Nove srpske demokratije Mitar Šušić je ranije kazao da ne treba skraćivati mandat Skupštini, ali da će, ako bude jedinstven stav parlamentarne većine po tom pitanju, biti kooperativni što se tiče skraćenja mandata. Ipak, danas je “Vijestima” rekao da nikakvog dogovora između vladajuće većine nema, te da je iz medija saznao za najave Pokreta za Podgoricu, te da će zato glasati protiv.

Predsjednik kluba odbornika Demokrata Branko Vuković je, kad je inicijativa bila u najavi, “Vijestima” saopštio da je neće podržati jer bi time pogazio sve principe za koje se borio.

Šef kluba Demokratske narodne partije i Radničke partije Stefan Vešović i odbornik Slobodne Crne Gore Boban Radević su tom prilikom rekli da neće podržati inicijativu.

Kriza vlasti u Glavnom gradu počela je nakon martovskog raskola u PES-u, kad je tu partiju napustilo pet odbornika bliskih Milatoviću koji su oformili Pokret za Podgoricu. Oni su se s GP URA i PzP-om dogovorili o zajedničkom djelovanju. Zajedno imaju 11 odbornika i najbrojnija su grupacija u gradskom parlamentu. PES i Pokret za Podgoricu su održali nekoliko međusobnih sastanaka o rješavanju krize, kao i sa ostalim konstituentima vlasti, ali nisu uspjeli naći odgovarajući model.

Ukoliko sjutra dođe do skraćenja mandata podgoričkog parlamenta, predsjednik države Jakov Milatović bi vanredne izbore morao raspisati dan kasnije.

Zakonski rok za datum održavanja izbora je od 60 do 100 dana, a izbori se moraju održati u nedjelju, pa bi tako izlazak na birališta u Glavnom gradu morao biti organizovan od 29. septembra do 27. oktobra.

Moguće je da izbori u Podgorici budu održani u istom danu kao i u Kotoru - 29. septembra.