Politika

U BUDVI SJEDNICA 30.JUNA, ANDRIJEVICA BEZ POMAKA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

MJU napominje da rokovi za konstituisanje novoizabranih skupština opština teku od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora u Službenom listu Crne Gore.

Izvor: MONDO/Milica Mrvaljević

Nakon intervencije Ministarstva javne uprave (MJU), sjednica novoizabrane Skupštine opštine Budva na kojoj treba da se izabere predsjednik lokalnog parlamenta održaće se 30. jula po nalogu Vlade, a SO Andrijevica je naloženo da do kraja jula sazovu prvu sjednicu novoizabranog parlamenta, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Konačni rezultati lokalnih izbora u opštini Budva objavljeni su u Službenom listu 17. juna. Započeta je konstitutivna sjednica na kojoj su verifikovani mandati odbornicima, ali nije izabran šef parlamenta, što, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, znači da Skupština nije konstituisana.

U Andrijevici teku novi rokovi za formiranje vlasti od objavljivanja rezultata izbora u Službenom listu 16. jula, zbog greške Pošte Crne Gore.

Izbori u Budvi su održani 26. maja i, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, skupština mora da se konstituiše u roku od 60 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, odnosno, do 6. avgusta u Budvi. Ukoliko se to ne desi, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović raspisaće nove izbore, pišu Vijesti.

Za formiranje vlasti u Budvi potrebna je većina od 17 odbornika u parlamentu sa 33 mjesta. Lista “Budva naš grad”, koju je predvodio Nikola Jovanović, ima devet odbornika, “Čist izbor - SDP, SD, LP i građani” Petra Odžića i Blaža Rađenovića “URA - dr Dritan Abazović - Drugačije”, po jednog, što znači da imaju 11 odbornika, te im upravo nedostaje šest, četiri Demokrata i dva PES-a.

To što Budvani, iako su konstitutivnu sjednicu zakazali u roku, nisu izabrali šefa Skupštine do 7. jula 2024. godine, odnosno, petnaestog dana od dana sazivanja, daje mogućnost Vladi da zakaže sjednicu.

U Informaciji o stanju u Skupštini opštine Budva, koji je Vlada usvojila u četvrtak, navodi se da je Ministarstvo javne uprave, nakon konačnog objavljivanja rezultata lokalnih izbora u opštini Budva, 17. juna, obavilo upravni nadzor u pogledu primjene člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Tim članom je propisano da prvu sjednicu novoizabrane skupštine saziva predsjednik Skupštine prethodnog saziva, najkasnije u roku od 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora. Sjednica skupštine održava se najkasnije u roku od 15 dana od dana sazivanja.

Ako se sjednica ne sazove u pomenutim rokovima, sjednicu saziva Vlada, najkasnije u roku od 15 dana od dana isteka propisanog roka za sazivanje, odnosno, održavanje sjednice.

Ministarstvo javne uprave je 8. jula sačinilo nalaz upravnog nadzora kojim je konstatovalo da su konačni rezultati izbora u opštini Budva objavljeni 17. juna, te da je konstitutivna sjednica Skupštine opštine sazvana 22. juna za 7. jul.

“Prvu sjednicu novoizabrane SO Budva sazvao je predsjednik Skupštine prethodnog saziva, sa predloženim dnevnim redom i informacijom da će materijal za predloženu tačku dnevnog reda biti dostavljen na samoj sjednici. Sjednicom je predsjedavao najstariji odbornik Savo Medigović. Prva sjednica novoizabrane SO Budva je prekinuta zbog toga što nije dostavljen predlog za izbor predsjednika Skupštine opštine Budva, kao i da će odbornici biti biti blagovremeno obaviješteni o daljem radu”, navodi se u informaciji MJU.

Shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, novoizabrana Skupština dužna je da je da u roku od 15 dana od dana sazivanja prve sjednice novoizabranog saziva održi sjednicu Skupštine opštine, što podrazumijeva da se skupština opštine i konstituiše u tom roku, odnosno izabere predsjednik Skupštine opštine, pišu Vijesti.

“Budući da je sjednica sazvana 22. juna 2024. godina za 7. jul 2024. godine, ista je morala biti okončana konstituisanjem Skupštine opštine najkasnije do 7. jula 2024. godine, odnosno petnaestog dana od dana sazivanja”, piše u informaciji Vlade. “Predmetnim nalazom nadzora ukazano je SO Budva da će ovaj organ uputiti Vladi Crne Gore predlog za sazivanje sjednice novoizabrane Skupštine opštine Budva sa jednom tačkom dnevnog reda – izbor predsjednika Skupštine”.

Kada je riječ o Andrijevici, Ministarstvo javne uprave vršilo je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdilo da su konačni rezultati izbora objavljeni u Službenom listu 16. jula. “Vijestima” je ove sedmice rečeno da je Pošta preporučenu pošiljka sa konačnim rezultatima izbora, adresiranu na Službeni list, pogrešno uručila Radio televiziji Crne Gore, gdje je ostala više od mjesec.

MJU napominje da rokovi za konstituisanje novoizabranih skupština opština teku od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora u Službenom listu Crne Gore.

“S tim u vezi, Ministarstvo je ukazalo sekretaru Skupštine opštine Andrijevica da je potrebno preduzeti sve službene radnje u cilju organizacije sazivanja prve sjednice novoizabrane skupštine opštine Andrijevica u roku od 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora u Opštini Andrijevica u Službenom listu”.

To znači da se ne računa sjednica lokalnog parlamenta na kojoj su potvrđeni mandati odbornika od 4. jula, već da se ona mora ponoviti i rokovi za formiranje vlasti ponovo teku.

Time se produžava tehnički mandat aktuelnom prvom čovjeku opštine Željku Ćulafiću, pišu Vijesti.

MJU pokrenuo postupak upravnog nadzora u Beranama
Ministarstvo javne uprave pokrenulo je postupak upravnog nadzora u Opštini Berane nad primjenom odredbi člana 66 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je, između ostalog, propisano da se u slučaju prestanka mandata predsjednika Opštine, izbor prvog čovjeka grada izvrši u roku od 30 dana, i da nijesu ispunjeni uslovi za raspuštanje Skupštine Opštine.

U toj opštini nije uspio prvi pokušaj dogovorene rotacije na mjestu predsjednika opštine. Izbor Damjana Ćulafića iz Demokrata, nakon dvije godine koliko je predsjednik bio Vuko Todorović iz Nove srpske demokratije, je propao jer dva odbornika bivšeg Demokratskog fronta, Miloš Rmuš i Milorad Đukić, nisu potpisali podršku izboru Ćulafića, a potom se na sjednici lokalnog parlamenta nisu pojavili ni ostali odbornici iz većine.

Ministarstvo javne uprave je saopštilo da predsjedniku Opštine prestaje mandat danom podnošenja ostavke, od kojeg momenta i teče rok za izbor predsjednika opštine shodno odredbi člana 66 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Iz MJU je saopšteno da su spisi predmeta od Skupštine Opštine Berane dostavljeni 17. jula.

“Ministarstvo je pristupilo vršenju nadzora i u najkraćem roku će utvrditi činjenično stanje i sačiniti nalaz upravnog nadzora”, saopšteno je iz MJU.

Saopštili su da nijesu ispunjeni uslovi za raspuštanje Skupštine Opštine Berane i uvođenje odbora povjerenika.