Politika

SPAJIĆ OČEKUJE ZATVARANJE POGLAVLJA DO KRAJA GODINE

Autor Anđela Vukčević

"Mislite li da će Crna Gora biti u mogućnosti da krajem godine započne proceduru zatvaranja poglavlja?", pitao je Živković.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Na ovom putu ne smijemo se zaustaviti ni po koju cijenu, kao što ni tempo ne bi trebalo da bude sporiji u narednih 18 do 24 mjeseca. Sve je u našim rukama, budućnost čitave Crne Gore zavisi od svih nas ovdje, jer, dragi građani, ovo je naša šansa! U ovom procesu ćemo na kraju svi jednako biti pobjednici, ili gubitnici, i vlast i opozicija, ali na kraju najvažnije i građani.

Što se tiče uloge Demokratske partije socijalista u trasiranju našeg evropskog puta, više je nepobitnih činjenica, ali, uvaženi kolega Živkoviću, sigurno da ćemo se saglasiti oko jedne, proces pregovaranjase odužio i tu držimo negativni rekord, koji niko od nas ne želi! Bježanje od izazova, koje donose poglavlja 23 i 24, odnosno jačanje vladavine prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije,zaključalo nas je u pregovorima godinama.

Sada je međutim vrijeme, da nastavimo sa konstruktivnim djelovanjem i konačno zaključimo proces, a to ćemo uraditi jedino, ako
istinski budemo željeli da zatvorimo, ne privremeno, nego trajno i netri nego sva poglavlja!

Konkretno što se tiče Vašeg pitanja, Vlada je zadržala vrlo ambicioznu evropsku agendu, a Ministarstvo evropskih poslova već usklađujetempo sa Evropskom komisijom. Sa posebnom radošću moram da istaknem da u tome imamo veliku podršku direktora Direktorata Evropske komisije za proširenje i susjedstvo, Herta Jana Kopmana, koji je pravi predstavnik želje Evropske unije za proširenjem, a optimizam, da će Crna Gora biti sljedeća članica u najskorijem roku, se širi, i svi smo odgovorni za to da ga iskoristimo. To dugujemo građanima, koji gotovo da imaju konsenzus po pitanju odlučnosti da sepridružimo velikoj evropskoj porodici.

Shodno podacima koje na dnevnom nivou dobijam iz nadležnogministarstva, vjerujem da do kraja ove godine Crna Gora može
zatvoriti minimum tri pregovaračka poglavlja s veoma složenom pravnom tekovinom. Riječ je o poglavlju 7 – Pravo intelektualne
svojine, 10 – Informatičko društvo i mediji, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika. Pored navedenih, Crna Gora ima visoku internu spremnost u nekoliko drugih pregovaračkih poglavlja čijim zatvaranjem u kratkom roku bi kritični broj poglavlja bio zatvoren, a evropski integracioni proces značajno ubrzan. Ta poglavlja zatvorila bi se do kraja ove godine ili na prvim međuvladinim konferencijama početkom 2025. godine.

U ovom cilju, neophodno je održati zavidan stepen motivacije i posvećenosti kako državne administracije tako i naše diplomatske
mreže, kojoj smo svjedočili u minulim mjesecima. Preduslov z održanje pozitivne dinamike je snažna politička volja, maksimalninapori na ekspertskom nivou i intenzivan rad pregovaračke strukture. Svakako, značajan faktor ostaje politička stabilnost i uspješna saradnja Vlade i Skupštine, u svrhu obezbjeđivanja efikasne i transparentne zakonodavne procedure kod inicijativa važnih za usklađivanje s pravnom tekovinom EU, kao što je to bio slučaj kod donošenja IBARzakona.

Naposljetku, od presudne važnosti je spremnost novog sastava Evropske komisije da politiku proširenja zadrži u vrhu agende i kroz konkretne akte podrške da dodatni vjetar u leđa našim ukupnim naporima na integracionom planu. Bezrezervna podrška zemalja članica koju smo dobili tokom glasanja o IBAR-u nas u tom smislu ohrabruje pa vjerujem da ćemo u mjesecima koji su pred nama potvrditi kvalitetan partnerski odnos koji njegujemo, s konačnim ciljem koji nas pokreće, a to je punopravno članstvo Crne Gore u EU i dobrobit naših građana.