Politika

MILATOVIĆ I MIŠEL PRISUSTVOVAĆE SAMITU EVROPSKE POLITIČKE ZAJEDNICE

Autor Vasilisa Grgurević

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvuje danas na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Samit je okupio 45 evropskih lidera koji će razgovarati o najvažnijim izazovima sa kojima se Evropa suočava - od rata u Ukrajini, do ilegalnih migracija i bezbjednosne saradnje.

Milatović će, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola "Odbrana i osiguravanje demokratije".

"To je prvi put da Crna Gora predvodi jedan od panela na ovom važnom političkom događaju. Predsjednik države imaće i niz bilateralnih sastanaka: sa kancelarom Njemačke Olafom Šolcom, premijerom Češke Petrom Fialom, premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i premijerkom Estonije i budućom visokom predstavnicom EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Kajom Kalas. On će prisustvovati i prijemu koji organizuje njegovo kraljevsko veličanstvo, Kralj Čarls III", piše u saopštenju.

Prvi put, samitu EPZ prisustvuju i predstavnici NATO-a, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Savjeta Evrope. Milatović je do sada učestvovao na sastancima Evropske političke zajednice u Kišinjevu i Granadi.