Politika

PES UKLONIO KALKULATOR ZARADA PO PROGRAMU EVROPA SAD 2

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Navode da je kalkulatorom predviđeno da se neto plata svim zaposlenim u Crnoj Gori povećava za 25 odsto, što iz Fidelitija tvrde da je nemoguće.

Izvor: Evropa sad

Pokret Evropa sad (PES) uklonio je sa svog sajta kalkulator koji obračunava zarade po programu Evropa sad 2.

O tome je javnost obavijestio Fideliti konsalting.

"Ovih dana svjedočimo pojačanim objavama u vezi ekonomskih tema iz PES-a, pa smo se zapitali: zašto to rade? Da li je možda u pitanju nagla briga za standard građana ili su objave dimne zavjese za nešto mnogo, mnogo veće? Naravno, razlog je jednostavan: sa sajta PES-a je uklonjen kalkulator koji prebacuje bruto u neto platu po nikad viđenom programu Evropa sad 2", rekli su iz Fidelitija.

Navode da je kalkulatorom predviđeno da se neto plata svim zaposlenim u Crnoj Gori povećava za 25 odsto, što iz Fidelitija tvrde da je nemoguće.

Vijesti su pitale PES zbog čega je kalkulator uklonjen sa sajta.

Da je kalkulatora bilo i kako je izgledao moguće je vidjeti na sljedećoj fotografiji, koju su Vijesti izvukle uz pomoć vejbek mašine (wayback machine).

Vejbek mašina je digitalna arhiva sa preko 700 milijardi stranica gdje korisnici mogu da unesu URL da bi vidjeli prethodne verzije bilo koje stranice koja se nalazi u arhivi, čak iako sajt više ne postoji na „živom“ vebu.

Iz Fideltija su, da se obećanje o povećanju zarada za 25 odsto, ne bi zaboravilo, napravilo sajt na kome se može po istom principu izračunati zarada.

"Držali su vas u zabludi da je moguće povećati plate za 25 odsto, prozivali sve one malobrojne koji su govorili da to nije moguće. Ali nismo mi zlopamtila: kako je sa sajta PES-a preko noći uklonjen kalkulator gdje možete ukucati Vašu postojeću neto platu pa ćete dobiti Vašu neto platu po programu Evropa sad 2, odlučili smo da sačuvamo ovu ekonomsku "bravuru" i napravimo poseban sajt kao omaž bruto-u-neto kalkulatoru", rekli su iz Fidelitija.