Politika

HOĆE LI 24. JUL BITI KRAJ ZA LOKALNU VLAST?

Autor Vasilisa Grgurević Izvor CdM

Dnevni red je poznat, ali će se o redosljedu tačaka glasati na samoj sjednici 24. jula.

Izvor: Printscreen

Vanredni izbori u Podgorici su na pomolu. Odbornici će se 24. jula izjašnjavati o skraćenju mandata lokalnog parlamenta, kao i predlog za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac. Nezvanično se spekuliše da bi Pokret za Podgoricu mogao podržati inicijativu opozicije da se raspusti lokalni parlament, a navodno bi to isto mogao učiniti i Građanski pokret URA. Njihove zvanične potvrde još nema.

Na dnevnom redu biće i odluka o utvđivanju broja odbornika u Skupštini Glavnog grada koja je neophodna za raspisivanje prijeveremnih lokalnih izbora.

Dnevni red je poznat, ali će se o redosljedu tačaka glasati na samoj sjednici 24. jula.

Pokret Evropa sad i njihovi nekadašnji politički saoboci – današnji Pokret za Podgoricu, pregovorima su pokušali da dođu do dogovora kako bi vlast opstala, ali dogovora jiš uvijek nema.

Prema tvrdnjama izvora CdM-a, posljednjih dana nije bilo razgovora ni pregovora oko stabilizacije vlasti, što bi mogao biti uvod u to da Pokret za Podgoricu zajedno sa opozicijom glasa da se skrati mandat lokalnom parlamentu. Pet odbornika Pokreta za Podgoricu istupilo je iz PES-a kada je to učinio i predsjednik države Jakov Milatović. Za ovakvo djelovanje Pokreta za Podgoricu PES optužuje upravo Milatovića.

Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija predali su Skupštini 25. juna inicijative za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac i skraćenje mandata parlamenta.

Kriza podgoričke vlasti počela je nakon martovskog raskola u PES-u, kad je tu partiju napustilo pet odbornika koji su oformili Pokret za Podgoricu. Oni su se sa GP URA i Pokretom za promjene dogovorili o zajedničkom djelovanju. Zajedno imaju 11 odbornika.

Miloš Mašković iz SD-a juče je saopštio da će parlamentarna većina, svjesna da joj se bliži kraj, predložiti i određene odluke u cilju pripreme prijevremenih lokalnih izbora.

“Osim toga, iniciraće još 17 tačaka dnevnog reda koje žele da silom na sramotu uguraju prije inicijativa kako bi za kraj svog mandata imenovali još nekoliko direktora, pravdajući to interesom građana, znajući da nemaju nikakav politički legitimitet”, napisao je Mašković na mreži X.

Pokret za Podgoricu je nedavno saopštio da je njihov stav jasan – ukoliko se ne poštuje izborna volja Podgoričana, mandat treba vratiti građanima.

“A bilo koje očuvanje vlasti od strane vladajuće većine, kako bi se produžila agonija i nefunkcionisanje vlasti, išlo bi direktno na štetu građana Podgorice, koje bi oni znali cijeniti na budućim izborima kao nekog ko je spreman da Podgoricu drži taocem političke trgovine“, navode oni.

Sa druge strane, PES ih je optuživao da sarađuju sa DPS-om.

“Pošto Milatovićevi odbornici vjeruju DPS-u, logično je da ne vjeruju Pokretu Evropa sad”, kazala je Branka Marković, poslanica stranke premijera Milojka Spajića.

“Zato, umjesto preuzete retorike od novih saveznika iz opozicije i izmišljotina koje u dosluhu nastavljaju da šire na račun aktuelnog premijera, građani očekuju odgovor zašto su odbornici Pokreta za Podgoricu promijenili mišljenje i odustali od dogovora, nakon sastanka Milatovića sa opozicijom“, kazala je Marković prije nekoliko dana.

Da Podgorica ne smije i neće biti žrtva raspada Pokreta Evropa Sad i njihovih unutrašnjih “Televisa Presenta“ svađa, poručili su ranije iz GP iz URA.

“Demokratska partija socijalista u Glavnom gradu čeka svoju šansu na izborima i dočekaće je, a onda će građani pokazati šta misle o nesposobnosti ljudi koji trenutno, sasvim slučajno, čine vlast u Podgorici”, poručeno je ranije iz podgoričkog Odbora DPS-a.