Politika

SO NIKŠIĆ 18. JULA O INICIJATIVI ZA RAZRJEŠENJE KOVAČEVIĆA

Izvor Vijesti

Opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista(DPS) inicirala je razješenje Kovačevića

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić na kojoj će se razmatrati inicijativa opozicije o razrješenju predsjednika Opštine Marka Kovačevića biće održana u četvrtak 18. jula, saznaje nezvnačino Televizija Vijesti.

Opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista(DPS) inicirala je razješenje Kovačevića, nakon što je on u obraćanju tokom obilježavanja godišnjice Bitke na Grahovcu sredinom juna kazao da će sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima.

Zbog izjave Kovačevića predmet je formiralo podgoričko Više tužilaštvo koje ispituje ima li elemenata govora mržnje, a pored osude većeg dijela javnosti, izjavu su osudili i Kovačevićevi partneri u vlasti iz Demokatske Crne Gore od čijih odbornika zavisi hoće li predsjednik Opštine Nikšić biti smijenjen.

Kako saznaje TV Vijesti, dominantno rasoloženje u toj partiji je da se predlog DPS-a o razrješenju Kovačevića ne podrži, već da se sačeka odluka pravosudnih organa.

Iz Građanskog pokreta URA koji je dio vlasti i ima jednu odbornicu, ranije su saopštili da će ovoga puta glasati za Kovačevićevu smjenu, ali odluka ne zavisi od njenog glasa, jer koalicije oko Nove srpske demokratije (NSD) odakle dolazi Kovačević i Demokrata imaju većinu.

Ovo je inače četvrti put od maja 2021. godine od kada je izabran za predsjednika Opštine Nikšić, da opozicija inicira smjenu Kovačevića, a do sada taj zahtjev nijednom nije bio uvršten ni u dnevni red SO Nikšić.