Politika

KNEŽEVIĆ: SIMIJANOVIĆ JE BIO KLJUČNA OSOBA U FORMIRANJU VLADE 2020. GODINE

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

"Jasna je bila namjera, kaže, da je "švercerski lobi želio da, preko jednog dijela sveštenika SPC, manipulišući časnim i čestitim mitropolitom Amfilohijem..."

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Knežević je, upitan o nedavno objavljenim prepiskama, u kojima Pokret Evropa sad prepoznaje bivšeg premijera Dritana Abazovića kao "kordžavog Maradonu" u transkriptima u kojima se pominju i lažni američki diplomata Stevan Simijanović i biznismen Miodrag Davidović, te kako je doživio tu prepisku i šta misli o navodima i optužcama da su Abazović i Davidović bili umiješani u šverc cigareta, odgovorio:

"Doživio sam je, u drugom segmentu o kojem želim govoriti, kao satisfakciju i potvrdu svega što sam govorio nakon formiranja i pred formiranje Vlade Zdravka Krivokapića. Za vazda hvala Olji Lakić i portalu Libertas na objavljivanju transkripata, iz prostog razloga što je Stevan ili Stiv Simijanović bio ključna osoba koja je učestvovala u formiranju Vlade, očigledno u punom dogovoru sa 'Vampirom', Vasovićem i Aleksandrom Mrkićem, da se izvrši pritisak na mitropolita Amfilohija, kako bi na već čuvenom sastanku u Manastiru Ostrog izvršio pritisak na DF da ne uđe u Vladu i da predlože Krivokapića za mandatara. To se i desilo".

Na pitanje koja je tu uloga Krivokapića i Abazovića, ko je doveo Simijanovića, dodaje:

"U ovim transkriptima vidite da se jasno govori gdje i kako treba izvršiti pritisak da bi se sprovela akcija šverca cigareta i preuzimanje šverca od drugih grupa koje su radile taj posao. Simijanovića je u Crnu Goru, pretpostavljam, doveo Davidović. Uostalom, Simijanović je prije neki dan saopštio da ga poznaje i da su se dogovarali oko otvaranja neke fabrike. Ali, važno je ko je Simijanovića doveo kod mitropolita i omogućio mu da dođe u Ostrog nekoliko sati prije sastanka, gdje su bili lideri tadašnje vćine, gdje je izvršio pritisak na mitropolita, a onda je mitropolit u razgovoru s nama jasno saopštio da mu se on predstavio kao sekretar u američkom predstavništvu pri Misiji OEBS-a u Ženevi, i da je saopštio da Andrija Mandić, Nebojša Medojević i ja ne možemo u Vladu i da, ako budemo insistirali na ulasku, radimo za DPS".

Knežević je upitao ko je Simijanovića pustio da napusti Crnu Goru.

"Pitam Vladimira Novovića da li je SDT podigao crvenu Interpolovu potjernicu protiv njega, zbog ovoga zašto je uhapšen Vasović i 11 ljudi prije njega, i kako je moguće da je Aleksandar Mrkić napustio državu, znači neko mu je dojavio".

"Jasna je bila namjera, kaže, da je "švercerski lobi želio da, preko jednog dijela sveštenika SPC, manipulišući časnim i čestitim mitropolitom Amfilohijem...", ne dovršivši rečenicu.

Voditelj i urednik emisije Petar Komnenić je pitao Kneževića da li želi reći da neki sveštenici učestvuju u švercu cigareta.

"Jedan broj sveštenika je doveo Simijanovića pod Ostrog kod mitropolita Amfilohija. Nije lako doći do mitropolita crnogorsko-primorskog, naročito u tom periodu, pretpostavljam da su uticajni sveštenici, kad budem stopostotno prikupio dokaze, izaći ću sa njihovim imenima".