Politika

SEDAM GODINA OTKAKO JE CRNA GORA ČLANICA NATO-a

Autor Milica Mrvaljević

Crna Gora je 5. juna 2017. godine zvanično postala 29. članica NATO-a, činom predaje Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Ministarstvo odbrane

Ministri vanjskih poslova i odbrane, Filip Ivanović i Dragan Krapović, organizovaće danas prijem povodom 75 godina od osnivanja NATO-a i sedam godina od učlanjenja Crne Gore u Alijansu.

Ulazak Crne Gore u NATO predstavlja važan trenutak u novijoj istoriji zemlje i šireg regiona Balkana. Crna Gora je postala 29. članica NATO saveza 5. juna 2017. godine, završivši proces koji je trajao nekoliko godina i uključivao niz reformi i prilagođavanja.

Proces integracije u NATO za Crnu Goru počeo je još 2009. godine kada je zemlja primljena u Akcioni plan za članstvo (MAP). MAP je ključni korak ka članstvu koji pomaže zemljama kandidatima da sprovedu neophodne reforme u političkom, vojnom, pravnom i ekonomskom smislu.

Tokom tog perioda, Crna Gora je unaprijedila svoje oružane snage, pojačala borbu protiv korupcije, unaprijedila vladavinu prava i sprovela brojne druge reforme koje su bile ključne za usklađivanje sa standardima NATO saveza.

Ulazak u NATO značio je za Crnu Goru ne samo poboljšanje bezbjednosne situacije, već i jačanje međunarodne pozicije i stabilnosti. Članstvo u NATO pružilo je zemlji sigurnost u slučaju spoljnog napada, omogućavajući joj da koristi sistem kolektivne odbrane prema članu 5. NATO ugovora, što znači da napad na jednu članicu predstavlja napad na sve članice.

Međutim, ulazak Crne Gore u NATO nije prošao bez kontroverzi. Unutar zemlje postojali su značajni otpori i kritike ovog poteza, kako među političarima tako i među građanima. Protivnici članstva su tvrdili da je proces vođen bez dovoljne javne debate i da članstvo može donijeti neželjene posljedice po odnose sa Rusijom, koja se oštro protivila širenju NATO-a.

Uprkos ovim protivljenjima, članstvo Crne Gore u NATO je ostvareno, a podržano je od strane većine zapadnih zemalja koje su to vidjele kao pozitivan korak ka stabilizaciji regiona.

Danas, Crna Gora aktivno učestvuje u NATO misijama i doprinosi kolektivnoj bezbjednosti saveza, dok nastavlja svoj put ka daljim evropskim integracijama, uključujući i aspiracije za članstvo u Evropskoj uniji. Ulazak u NATO je za Crnu Goru bio značajan korak koji je označio kraj jedne ere i početak nove, obećavajuće faze u njenoj istoriji.

Uloga Crne Gore u NATO misijama od kada je postala članica NATO-a, Crna Gora je aktivno učestvovala u nekoliko važnih misija i operacija: 1. Resolute Support Mission (RSM) u Avganistanu: Crna Gora je poslala svoje vojnike u Avganistan kao deo NATO misije za obuku, savjetovanje i podršku avganistanskim snagama bezbjednosti.

2. KFOR Misija na Kosovu: Crnogorski vojnici učestvuju u misiji KFOR na Kosovu, doprinosjeći održavanju stabilnosti i sigurnosti u regionu.

3. NATO Misija u Iraku: Crna Gora je učestvovala u NATO misiji za obuku i jačanje kapaciteta iračkih snaga bezbjednosti.

4. Maritimne operacije: Crna Gora učestvuje u operacijama NATO-a na Mediteranu, kao što su operacije Sea Guardian, koje su usmjerene na očuvanje sigurnosti pomorskih puteva i borbu protiv terorizma.

Kako je najavljeno iz Vlade, prijem će biti održan u Vili Gorica, sa početkom u 20 sati.

Iz Vlade su rekli da je predviđeno obraćanje premijera Milojka Spajića.