Politika

MILOVIĆ PREDSTAVIO IZMJENE ZAKONA O SDT-U

Autor Anđela Vukčević

Odbor je podržao set zakona iz oblasti pravosuđa.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Predlozi IBAR zakona iz oblasti pravosuđa bili su na dnevnom redu skupštinskog Zakonodavnog odbora. Ministar pravde Andrej Milović predstavio je izmjene Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), i kazao da je to konkretizovalo nadležnosti SDT-a.
On je kazao i da nijesu tačni navodi da se time razvodnjava borba protiv korupcije, te da je izmjene Zakona tražio Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Poručio je da je Zakon usklađen sa evropskim odredbama i naglasio da SDT treba da se bavi ozbiljnim stvarima, kao i da će te izmjene doprinijeti snažnijoj borbi protiv korupcije.

Odbor je podržao set zakona iz oblasti pravosuđa.

Kako bi se poboljšala efikasnost Specijalnog državnog tužilaštva Vlada je predložila izmjene Zakona o SDT-u i uputila ih Skupštini Crne Gore na usvajanje. Ovaj zakonski akt naći će se pred poslanicima sljedeće nedjelje u sklopu zakona potrebnih za dobijanje IBAR-a.

Predložene izmjene ovog propisa odnose se na smanjenje nadležnosti SDT-a u odnosu na krivična djela sa elementom korupcije, kao i uvođenje pojma visokog javnog funkcionera za koga bi bilo nadležno ovo tužilaštvo.

- Kroz vrlo široku definiciju pojma javnog funkcionera, stvoren je prostor za procesuiranje lica koja objektivno po svojoj funkciji koju obavljaju ne bi ulazili u krug lica čije bi se protivpravno postupanje moglo i trebalo tretirati kao visoka korupcija - istakli su iz Vlade.

Tom izmjenom bi se smanjla nadležnost SDT-a na krivična djela korupcije na visokom nivou, koja su počinili visoki javni funkcioneri.

- Na ovaj način se obezbjeđuje rasterećenje SDT-a, ali i Specijalnog odjeljenja Višeg suda i Specijalnog policijskog odjeljenja od postupanja u koruptivnim krivičnim djelima koja objektivno ne predstavljaju najveću opasnost za društvo i državu - smatraju u Vladi.