Politika

NOSIOCI IZBORNIH LISTA U ANDRIJEVICI: Joković: DPS je poražen i ima samo 11 mandata

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da očekuje da će njihov kandidat ponovo biti gradonačelnik Andrijevice, ali da ne očekuje da će njihova koalicija uzeti apsolutnu većinu.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Prema podacima Opštinske izborne komisije (OIK), na današnje lokalne izbore u Andrijevici izašlo je 71,61 odsto birača.

SNP je na izborima nastupio u koaliciji sa Demokratskom Crnom Gorom.

Partije i liste koje su pobijedile na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine osvojile su 19 madnata na lokalnim izborima u Andrijevici, a Demokratska partija socijalista (DPS) 11, saopštio je lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković.

"DPS je poražen i ima samo 11 mandata. Koalicija SNP i Demokrata ima osam odborničkih mandat, Pokret Evropa sad četiri, Koalicija Za budućnost Crne Gore tri, jedna građanska lista tri, a druga jedan mandat", saopštio je Joković, prenose Vijesti.

Joković je kazao da očekuje da će njihov kandidat ponovo biti gradonačelnik Andrijevice, ali da ne očekuje da će njihova koalicija uzeti apsolutnu većinu.

Joković je rekao da je za njih, prihvatljiva saradnja sa svima osim sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), a najprihvatljiviji su oni koji su sa njima na vlasti na državnom nivou.

On je rekao da su zadovoljni rezultatom i pozvao sve koju su pobijedili na izborima 30. avgusta da odmah počnu razgovore i formiraju stabilnu većinu, poštujući volju građana Andrijevice.

"Vjerujem da ćemo formirati većinu i da ćemo imati stabilnu vlast u Andrijevici u naredne četiri godine", kazao je Joković novinarima ispred izbornog štaba.

On je dodao da smatra da se DPS neće nigdje vratiti na vlast u Crnoj Gori, a posebno ne u Andrijevici.

"Još prije preliminarnih rezultata rekao sam da samo sa DPS-om nećemo činiti vlast, da okosnicu treba da čine oni koji vrše vlast na državnom nivou, uz dvije građanske liste", rekao je Joković, prenose Vijesti.

"Nakon ovih izbora, formiraće se stabilna većina u Andrijevici. Zadovoljan sam izlaznošću, ali i time što su izbori prošli bez tenzija", kazao je Joković.

Na pitanje da li će praviti posebne odborničke klubove ili zajednički sa Demokratskom Crnom Gorom, Joković je kazao da će o tome razgovarati naknadno, ali da su oba scenarija za njih prihvatljiva.

Kandidat za odbornika sa liste "Za budućnost Andrijevice" Lazar Asanović kazao je da očekuje da će učestvovati u vlasti nakon izbora, te da se nada saradnji sa partijama pobjednicama parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine.

Na pitanje novinara Vijesti da li planiraju saradnju i sa dvije lokalne liste, kazao je da su partije sa kojima sarađuju na državnom nivou prioritet.

Koaliciju "Za budućnost Andrijevice" čine Nova srpska demokratija (NSD), Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora.

Demokratska partija socijalista (DPS) odnijela je ubjedljivu pobjedu na lokalnim izborima u Andrijevici osvojivši gotovo 40 odsto glasova, saopštio je nosilac liste DPS-a Dejan Ivanović.

"DPS je na današnjim izborima odnijela ubjedljivu pobjedu, gotovo duplo smo jači od drugog po redu na današnjim izborima i bićemo nezaobilazan faktor u formiranju vlasti", rekao je Ivanović Televiziji Crne Gore.

On je istakao da će se Andrijevica vratiti u ruke DPS-a i da će nastaviti brigu o ovoj opštini u interesu svih njenih građana.

Vrijeme je za vanredne parlamentarne izbore, saopštio je portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić.

Nikolić je kazao da je DPS u Andrijevici osvojio 36 odsto glasova, "odnosno - više glasova nego PES, Demokrate i SNP zajedno - partije koje čine Vladu".

Prema nezvaničnim rezultatima na osnovu svih prebrojanih glasova iz izbornog štaba SNP/Demokrata, Demokratska partija socijalista (DPS) je na danas održanim lokalnim izborima u Andrijevici dobio 35,32 odsto glasova, odnosno 980 glasova ili 11 mandata.

DPS (Demokratska partija socijalista) je apsolutni pobjednik na ovim izborima, saopštio je nakon danas održanih lokalnih izbora u Andrijevici, generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović.

On je kazao da su osvojili 400 glasova više u odnosu na parlamentarne izbore.

"DPS je ubjedljivi pobjednik izbora u Andrijevici. Građani su poručili da žele da DPS vodi Andrijevicu. Bili smo blizu 12 mandata. Još jednom ćemo prebrojati glasove, i vidjeti koliko smo daleko do 12 mandata", istakao je Bogdanović, prenosi Portal RTCG.

Poručio je da se DPS vraća na vlast u Andrijevici.

"Pobijedio je građanski koncept", istakao je Bogdanović, prenose Vijesti.

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da je zadovoljan rezultatom današnjih lokalnih izbora u Andrijevici i da taj rezultat predstavlja političku stabilnost.

"Nakon Budve gdje smo pokazali jednu stabilnost nakon decenije postojanja na političkoj sceni, pokazujemo je po drugi put u Andrijevici, u Vasojevićima", rekao je on nakon zatvaranja biračkih mjesta i istakao da je Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila četiri mandata manje u odnosu na rezultat od prije četiri godine.

Predsjednik Demokrata je za "Vijesti" rekao da navija da se formira stabilna vlast, koju bi činili odbornici svih lista, osim DPS jer se, kako navodi, u prošlosti dešavalo da kada sve zavisi od jednog odbornika često dolazilo do nestabilnosti.

"Svi ti ljudi koji su bili zajedno dugo godina i decenija do 30. avgusta (2020. godine) treba da sjednu za isti sto. Razumijemo ono što se dešavalo, i da je nekad bilo teških riječi, sve se to dešava u kampanji", ocijenio je Bečić, prenose Vijesti.

Pokret Evropa sad (PES) biće oslonac buduće vlasti u Andrijevici, kazala je nostiteljka izborne liste te partije Dragana Vučević.

Ona je kazala da je PES, prema preliminarnim podacima, na današnjim izborima osvojio između četiri i pet mandata.

Vučević je rekla da je zadovoljna postignutim rezultatom.

“Ova liste prvi put izlati na izbore u Andrijevici i bićemo oslonca buduće vlasti”, dodala je Vučević, prenose Vijesti.

Prema nezvaničnim rezultatima na osnovu svih prebrojanih glasova iz izbornog štaba SNP/Demokrata PES je osvojio 13,69 odsto (380 glasova), odnosno četiri mandata.

Vrlo smo zadovoljni rezultatom, u rangu smo jednog predsjednika Skupštine i jednog premijera, kazao je nosilac liste "Za budućnost naše djece" na danas održanim lokalnim izborima u Andrijevici, Ivan Radojević.

On je istakao da su se "nosili sa svim silama DPS-a i polugama koje su gradili godinama".

"Tokom tri dana smo doživjeli takve napade od Vlade Crne Gore, a u tim uslovima uzeli tri odbornika. Bez nas ništa neće moći da se uradi, ali ćemo imati velike uslove, mislimo da ih niko neće ispoštovati, te stoga mislimo da će se održati novi izbori ", poručio je Radojević nakon izbora, prenose Vijesti.