Politika

IZVJEŠTAJ O RADU ANB-A PODRŽALA SAMO 4 POSLANIKA

Izvor Pobjeda Izvor Antena M

Izvještaj se razmatrao na zatvorenom dijelu sjednice, kojoj je prisustvovao i direktor ANB-a Boris Milić

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Izvještaj o radu Agencije za nacionalnu bezbjednost za 2023. godinu nije danas dobio zeleno svijetlo na skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu, saznaje Antena M.

Izvještaj se razmatrao na zatvorenom dijelu sjednice, kojoj je prisustvovao i direktor ANB-a Boris Milić, podržala su ga svega četiri poslanika.

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da je na Vladi sada da utvrdi da li je ovo razlog za smjenu Milića.

"Sada Vlada treba da preduzme određene korake i da procijeni da li Milić treba da ostane na toj poziciji", rekao je Živković .

Predsjednik Odbora Miodrag Laković nakon današnje sjednice nije objasnio zbog čega izvještaj nije dobio podršku. U saopštenju je naveo da je tokom današnje rasprave iznijeto da su prioriteti u radu Agencije i sagledavanje izazova na planu regionalne i međunarodne bezbjednosti, tokom 2023. godine, u najznačajnijem, bili određeni bezbjednosnim rizicima kojima je izložen region Zapadnog Balkana, kao i širim geopolitičkim dešavanjima, i njihovom uticaju.

"ANB je sopstvene kapacitete u posmatranom periodu usmjerila na očuvanje i unapređenje bezbjednosnih prilika u Cmoj Gori i doprinosu regionalnoj i kolektivnoj bezbjednosti, ostvarivši kontinuiranu bilateralnu saradnju sa službama iz država članica NATO i regiona", naveo je Laković u saopštenju.

On je rekao da je na sjednici konstatovan napredak u sprovođenju zakona i strateških politika u posmatranom periodu, te da je ukupan bezbjednosi ambijent bio relativno stabilan.

Članovi Odbora su iskazali interesovanje za aktivnosti Agencije vezano za djelovanje organizovanih kriminalnih grupa sa posebnim osvrtom na međunarodne operacije, krijumčarenje narkotika i akciznih roba, legalizaciju profita stečenog nelegalnim aktivnostima, kao i pitanja mogućnosti novih obračuna i ilegalnih migracija.

Značajnim su ocijenjene aktivnosti koje je Agencija za nadonalnu bezbjednost realizovala tokom 2023.godine iz domena sajber bezbjednosti, posebno u dijelu kritične informacione strukture, imajući u vidu sve izraženije štetno djelovanje informacionih i komunikacionih tehnologija i dalekosežnih posljedica koje sa sobom nose, za sveukupan bezbjednosni ambijent u Crnoj Gori, ali i šire.

"Diskusija učesnika sjednice bila je usmjerena i na pitanje aktivnosti pojedinaca i grupa koji predstavljaju potencijalnu prijetnju sa aspekta terorizma i rad Agencije za nacionalnu bezbjednost s tim u vezi, posebno imajući u vidu da ova društveno opasna djelovanja sa sobom nose široke implikacije i u bitnom podrivaju sveukupni bezbjednosni ambijent, vladavinu prava i pravni poredak Crne Gore", naveo je Laković.

Kako je kazao Laković, dio rasprave bio je usmjeren na rad Agencije vezano za aktivnosti stranih i crnogorskih poslovnih subjekata, u pravcu identifikacije potencijalnih rizika po ekonomsku i energetsku bezbjednost Cme Gore.

"Odbor je uočio da je, u kontekstu unapređenja sopstvenih kapaciteta, ANB tokom 2023. godine nastavila sa aktivnostima na planu tehničkog održavanja i unapređenja informaciono-komunikacionih sistema kao i implementacije novih usluga i servisa iz domena komunikacionih tehnologija, u cilju blagovremenog obezbjeđenja kvalitetne i efikasne podrške svim segmentima svog djelovanja", konstatovao je Laković.

Odbor je pohvalio nastavak edukacije tehničkog osoblja, saglasno utvrđenim prioritetima i postavljenim budžetskim ograničenjima, u cilju usavršavanja službenika i podizanja nivoa stručnih znanja i vještina, uspostavljanja međuresorske kao i međunarodne saradnje u svim oblastima, sa akcentom na domen informacionih tehnologija.

"Pozitivnom je ocijenjena i realizacija specijalizovanih edukativnih programa uz grupna i stručna usavršavanja službenika ANB realizovanih tokom 2023. godine, kao i sprovođenje postupka prijema novih službenika, saglasno propisima i utvrđenim procedurama", zaključio je Laković.

Članovi Odbora su na na današnjoj sjednici upoznati i sa Izvještajem o radu generalnog inspektora ANB-a za prošlu godinu. Na toj funkciji je tada bio Artan Kurti koga je smijenila Vlada Milojka Spajića.