Politika

IVANOVIĆ: CRNA GORA JE KREDIBILNA SAVEZNICA, POSVEĆENA CILJEVIMA ALIJANSE

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

Crna Gora je posvećena i kredibilna saveznica u NATO-u i nastaviće da doprinosi jačanju kolektivne bezbjednosti, rekao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, dodajući da je država posvećena stabilnosti Zapadnog Balkana.

Izvor: Evropa sad

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Ivanović je učestvovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Pragu.

"Crna Gora, kao posvećena i kredibilna saveznica, nastaviće da doprinosi postizanju konsenzusa po brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i jačanju kolektivne bezbjednosti", rekao je Ivanović.

On je ukazao na važnu ulogu i posvećenost Crne Gore stabilnosti i sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana, koji je, kako je naveo, visoko na listi NATO prioriteta.

Ivanović je istakao da će Crna Gora nastaviti da podržava Ukrajinu u borbi za odbranu suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, kao i u ostvarenju njenih evropskih i evroatlantskih aspiracija.

On je ponovio da je Crna Gora, u skladu sa obavezama koje proističu iz NATO članstva, postigla cilj od dva odsto BDP izdvajanja za sektor odbrane.

Ivanović je ukazao i na važnost julskog Samita NATO-a, navodeći da on predstavlja odličnu priliku
za obilježavanje važnog jubileja, ali i sagledavanje ostvarenih rezultata u ključnom trenutku za evropsku i evroatlantsku bezbjednost i stabilnost.

"NATO u kontinuitetu potvrđuje svoju relevantnost i sposobnost da se prilagodi i odgovori na rastuće izazove", rekao je Ivanović, pozdravljajući sveobuhvatno sagledavanje bezbjednosnih prilika na nivou Alijanse, s akcentom na izazove i prijetnje iz svih strateških pravaca.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, sastanak šefova diplomatija država članica Alijanse bio je prilika da se razmotre dalji koraci i prioriteti u susret predstojećem samitu u Vašingtonu, kada će se obilježiti i 75. godišnjica Alijanse.

"Tokom susreta je razmotreno više tema od značaja, sa fokusom na nastavak pružanja podrške Ukrajini, pitanje odvraćanja i odbrane sa važnom komponentom podjele tereta, a predmet diskusije bila je i potreba snaženja partnerstava koje NATO razvija sa međunarodnim organizacijama i državama širom svijeta", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Ivanović je, na marginama sastanka, razgovarao sa zvaničnicima NATO-a i šefovima diplomatija Rumunije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Češke, Poljske, Nizozemske, Slovačke, Mađarske, Norveške i Albanije.

Ivanović je, kako je saopšteno, tom prilikom istakao da je Crna Gora svjesna kompleksnosti aktuelnog bezbjednosnog trenutka i višeslojnih izazova sa kojima se suočava evroatlantsko područje, kao i da država nastoji da konstruktivno doprinosi zaštiti zajedničkih vrijednosti i principa.