Politika

VEČERAS VANREDNA SJEDNICA SO ULCINJ: Razrješenje Bajraktarija na dnevnom redu

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Vanredna sjednica SO Ulcinj, na čijem dnevnom redu će biti samo jedna tačka dnevnog reda - razrješenje aktuelnog predsjednika Opštine Omera Bajraktarija (URA), biće održana večeras od 18 časova.

Omer Bajraktari
Izvor: Služba kabineta opštine

To je Vijestima potvrdio predsjednik SO Ulcinj Ardijan Mavrić (Forca) koji je sjednicu zakazao na zahtjev nove većine, koja je 20. maja pokrenula postupak za razrješenje Bajraktarija.

Prethodno, sjednica SO zakazana za danas, bila je odložena za petak, ali je ipak došlo do obrta.

Ukoliko SO razriješi Bajraktarija funkcije, moguće je da večeras bude održana i druga, posebna sjednica lokalnog parlamenta na čijem dnevnom redu će biti imenovanje lidera Force Gencija Nimanbegua za novog predsjednika Opštine.

Istovremeno, Bajraktari je za sjutra u svom kabinetu u podne zakazao konferenciju za novinare povodom aktuelnih političkih zbivanja u najjužnijoj crnogorskoj opštini.

Nova većina koju čine Forca, Demokratska partija (DP), Demokratska partija socijalista (DPS), Demokratski savez u Crnoj Gori (DSCG), Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP) i Bošnjačka stranka (BS) pokrenuli su postupak za razrješenje Bajraktarija, zato što pored ostalog, nije obezbjedio sprovođenje strateškog plana Opštine Ulcinj, nije sproveo Program podizanja spomen-obilježja u Opštini Ulcinj za 2023. i nije donio Program privremenih objekata poslije isteka Programa 2019-2023.

„Činjenica da je nezakonitim razrješenjem sekretara za investicije te sekretara za privredu i ekonomski razvoj poremećeno infrastrukturno pripremanje grada za sezonu i izdavanja rješenja za rad privrednicima pred sezonu, ukazuje da je postupak smjene predsjednika koji je izgubio legitimitet hitne prirode“, saopšteno je tada iz nove većine, prenose Vijesti.

Inicijativu za smjenu Bajraktarija podnio je odbornik Force Ilir Čapuni.

Takođe, Vijesti saznaju da će Mavrić nakon sjednice podnijeti ostavku, a da će ga na funkciji predsjednika opštinskog parlamenta vjerovatno zamijeniti odbornica DPS Ivana Popović.

Nova imenovanja posljedica su nedavne prekompozicije snaga u lokalnom parlamentu, gdje je ubjedljivu većinu odnijela novouspostavljena koalicija DP, Force, DPS, SD, DSCG, SDP i BS.

Nova većina u ulcinjskom parlamentu, koji broji 33 odbornika, imaće 21 mandat. U opozicionim klupama, osim Demokratske unije Albanaca (DUA) i Demokrata, koji ni u prethodne dvije godine nijesu bili dio vlasti, završile su i njihove kolege iz Građanskog pokreta URA i Albanske alternative, koji su do sada bili dio već bivše vladajuće koalicije sa DP, SD, SDP i Forcom.

Kako su Vijesti ranije objavile, ulcinjska bivša vladajuća većina, formirana nakon izbora 2022, koju su činili koalicija “Za novi početak” (URA, DP, SD, SDP i AA) i Forca, sedmicama unazad postojala je samo na papiru, jer su URA i AA zaključile sporazum sa opozicionom DUA o ulasku te partije u vlast na lokalnom nivou, dok su neke od stranaka vlasti takođe vodile pregovore sa DPS-om o formiranju drugačije većine.

Tajni pregovori i zakulisane radnje na ulcinjskoj političkoj pozornici počele su oko mjesec dana prije najavljene rotacije na mjestima predsjednika Opštine i Skupštine, koje su pokrivali Bajraktari i Mavrić.

Prema koalicionom sporazumu, početkom juna URA je čelnu poziciju u najjužnijoj opštini, u naredne dvije godine, do redovnih izbora, trebalo da prepusti Forci, a da od nje preuzme funkciju šefa lokalnog parlamenta, pišu Vijesti.