Politika

PREDLOG REZOLUCIJE O GENOCIDU U JASENOVCU KRAJEM JUNA NA DNEVNOM REDU PARLAMENTA

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Grupa poslanika vlasti predala je 17. maja u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je na današnjoj sjednici kolegijuma parlamenta da će Predlog rezolucije o genocidu u Jasnovcu biti na dnevnom redu parlamenta krajem juna, saznaju nezvanično Vijesti.

Prema informacijama "Vijesti" sjutra bi trebalo da bude održana nova sjednica kolegijuma, u vezi zakona potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Grupa poslanika vlasti predala je 17. maja u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Oni su to učinili nekoliko sati nakon sastanka šefova poslaničkih klubova u zgradi parlamenta, na kom nije bilo dogovora o predlogu lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića da tekst rezolucija odmah uđe u parlamentarnu proceduru, već je bilo odlučeno da premijer Milojko Spajić (Pokret Evropa sad) i šef Skupštine Andrija Mandić (Nova srpska demokratija) treba da se dogovore o tom pitanju. Međutim, predlog je, ipak, predat.

Od partija vlasti, nisu ga jedino potpisali poslanici dviju albanskih koalicija - Albanskog foruma i Albanske alijanse. Većina za usvajanje rezolucije postoji i bez njihova tri glasa.

U predlogu piše da su u Jasenovcu, u periodu od 1941. do 1945. godine, mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati i drugi narodi. Navodi se da 22. april treba da bude zvanično priznat kao dan sjećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obilježavati svake godine.

"Skupština osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma. Kroz usvajanje ove rezolucije, Skupština se obavezuje da aktivno doprinosi očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, promoviše toleranciju, razumijevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije", stoji u dokumentu, prenose Vijesti.

U njemu piše i da se podstiče obilježavanje 22. aprila kao dana sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, i da će Skupština svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije.

"Skupština ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsjednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući i nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obilježavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sjećanju na žrtve genocida u Jasenovcu...", navedeno je.

Zahtjev da se podnese predlog rezolucije ispostavio je prošle sedmice Milan Knežević, poručujući da to treba da učini Spajić. Zahtjev je uslijedio nakon što je premijer najavio da će Crna Gora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podržati predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.