Politika

SĆEKIĆ: ZA POČINIOCE KRIVIČNIH DJELA PREMA MALOLJETNICIMA KAZNENA POLITIKA MORA BITI STROŽIJA

Autor Anđela Vukčević

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta gospodin Dragoslav Šćekić sazvao je tematsku sjednicu Savjeta za prava djeteta kako bi se analiziralo stanje i razmotrili predloge mjera u cilju zaštite djece od počinilaca krivičnih djela prema maloljetnicima.

Izvor: SasaMatic

Na poziv predsjednika Savjeta sjednici su prisustvovali: VD predsjednica Vrhovnog suda Vesna Vukčević, vrhovni državni tužilac Milorad Marković, VD direktor Uprave policije Aleksandar Radović, sa saradnicima, Maja Knežević Osnovno državno
tužilaštvo, kao i Bojan Jušković iz oblasti bezbjednosti sajber nasilja nad maloljetnim licima.

Šćekić je istakao da su djeca svakodnevno izložena raznim oblicima nasilja i to najčešće: online nasilju, nasilju u porodici, tjelesnom nasilju, seksualnom iskorišćavanju i zlostavljanju i vršnjačkom nasilju. „Djeca kao svjedoci ili žrtve u krivičnim postupcima uvijek su osjetljiva tema i u tim slučajevima treba postupati veoma oprezno uz saradnju socijalnih službi i pravosuđa. Posljednji slučaj odnosno presuda za krivično djelo silovanje prema maloljetnom licu uzrujala je javnost i izazvala zabrinutost u pogledu kaznene politike.

Uvažavajući nezavisnost pravosuđa i poštujući Ustav Crne Gore kao otac i kao neko ko je dugo godina u politici izražavam visoki stepen zabrinutosti.
Današnja sjednica sazvana je sa predstavnicima iz pravosuđa kako bi zajednički sagledali stanje u ovoj visoko važnoj oblasti, analizirali uporedna zakonska rješenja i usaglašenost propisa sa Evropskom unijom, kao i koje su to preventivne mjere koje
može preduzeti iz okvira svojih nadležnosti u cilju zaštite djece. Samo zajedničkim djelom možemo suzbiti da nam djeca budu žrtve.” - istakao je Šćekić.

Vesna Vučković, vd predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore je istakla da je Vrhovni sud Crne Gore podstaknut interesovanjem javnosti za bezbjednost i zaštitu djece i maloljetnika.

VDT Milorad Marković je dao punu podršku radu Savjeta za prava djeteta i pohvalio inicijativu i prepoznatljivost ove jako bitne teme koja potresa društvo, kao što je i bio slučaj prethodnih dana. „Određena zakonska rješenja se moraju analizirati, a sve u cilju
pooštravanja kaznene politike. Vjerujem da ce Savjet donijeti konkretne zaključke i pratiti njihovu realizaciju kroz insitucije.“ - kazao je Marković.

Aleksandar Radović, vd direktora Uprave policije je kazao da je potrebno uložiti maksimalan napor za zaštitu prava djeteta, a posebno kada je dijete žrtva krivičnog djela.

Predstavnica UNICEF-a Nela Krnjić je istakla da je zaštita  svakog djeteta od nasilja, zlostavljanja i ekspolaotacije je srž UNICEF-ovog mandata, kako globalno, tako i u CrnojGori. Stoga, UNICEF pozdravlja odluku Savjeta za prava djeteta da organizuje posebnusjednicu na ovu temu. UNICEF će nastaviti da pruža podršku nadležnim organima Crne Gore u domenu jačanja kapaciteta za pružanje sistemske i multisektoske podrške (usektorima zdravstava, obrazovanja, socijalne i dječije zaštite, policije i pravosuđa) u cilju efikasne prevencije i zaštite svakog djeteta od nasilja, zlostavljanja i ekspolaotacije.