Politika

EK OČEKUJE DA CRNA GORE PREUZME HITNE KORAKE KA NESMETANOM IMENOVANJU PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA U PUNOM AMANDMANU

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Na Opštoj sjednici Vrhovnog suda u četvrtak niko od dvoje prijavljenih kandidata nije dobio neophodnu dvotrećinsku većinu

Izvor: CHRISTOPHE LICOPPE/EUROPEAN COMMISSION

Evropska komisija očekuje da Crna Gora preduzme hitne korake kako bi osigurala brz i nesmetan proces imenovanja predsjednika Vrhovnog suda u punom mandatu.

„Očekujemo da Crna Gora preduzme hitne korake kako bi osigurala brz i nesmetan proces imenovanja"

To je „Vijestima“ rekla portparolka EK Ana Pisonero Hernandez.

„Žalimo zbog dugogodišnje nesposobnosti Crne Gore da imenuje predsjednika Vrhovnog suda u punom mandatu. Od suštinskog je značaja da sve grane vlasti preuzmu odgovornost i brzo ispune ključne obaveze iz vladavine prava, kako bi se državi omogućilo da napreduje na putu ka EU“, kazala je Pisonero Hernandez odgovarajući na pitanja „Vijesti“ kako komentariše osmi propali pokušaj izbora predsjednika Vrhovnog suda i da li će to uticati na dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) za poglavlja 23 i 24, pišu Vijesti.

Na Opštoj sjednici Vrhovnog suda u četvrtak niko od dvoje prijavljenih kandidata nije dobio neophodnu dvotrećinsku većinu. Za sutkinju Anu Vuković glasalo je šest, dok je za sudiju Miodraga Pešića glasalo pet sudija, a nevažećih listića bilo pet.

„Očekujemo da Crna Gora preduzme hitne korake kako bi osigurala brz i nesmetan proces imenovanja, u transparentnom postupku zasnovanom na zaslugama, bez daljih odlaganja“, rekla je Pisonero Hernandez,pišu Vijesti.