Politika

GORČEVIĆ: CRNA GORA SPREMNA DA OKONČA PREGOVORE

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

Crna Gora je nakon 12 godina spremna da okonča pregovore sa Evropskom unijom (EU), poručila je ministarka evropskih poslova (MEP) Maida Gorčević u Budimpešti

Izvor: Printscreen

"Nakon 12 godina pregovora spremni smo da ih okončamo i trebaće nam sva podrška, kako u vidu prijateljskog glasa u EU institucijama, tako i u vidu ekspertske pomoći i razmjene iskustava", kazala je Gorčević u Budimpešti.

Iz MEP-a je saopšteno da je Gorčević, koja boravi u posjeti Mađarskoj, u Budimpešti razgovarala sa ministrima pravde i EU poslova, Bencom Tužonom i Bokom Janošom.

“Na raspolaganju smo Crnoj Gori i spremni smo da pružimo svu pomoć kako bi ubrzali reforme i iskoristili period mađarskog predsjedavanja Savjetom EU da napravite veliki iskorak u pregovaračkom procesu”, kazao je Tužon.

Kako je objasnio, Ministarstvo pravde može da ponudi ekspertsku pomoć u oblasti vladavine prava, prije svega jer je Mađarska i sama prošla kroz proces pristupanja, ali i zato što poznaje pravni sistem EU iznutra.

Navodi se da je Gorčević predstavila sve što je urađeno u cilju dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila (IBAR) kao i reformama koje se planiraju u narednom periodu.

“Mađarska je glas Zapadnog Balkana u EU i predsjedavanje Savjetom EU je idealna prilika da se promoviše Crna Gora i napredak koji je ostvarila među članicama koje ne znaju dovoljno o našoj državi”, poručila je Gorčević.

Iz MEP-a su kazali da je Gorčević na sastanku sa Janošem predstavila napredak Crne Gore u posljednjih nekoliko mjeseci, da je odblokirala i ubrzala pregovarački proces, napravila značajne pomake u oblasti vladavine prava, privela kraju ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

„Evropska integracija Zapadnog Balkana će biti u fokusu predstojećeg predsjedavanja Mađarske Savjetom EU, a cilj nam je da Crna Gora zatvori što je više moguće pregovaračkih poglavlja do kraja godine“, kazao je Janoš.

On je najavio da će Mađarska organizovati niz događaja u okviru predsjedavanja koji će biti posvećeni procesu proširenja i Zapadnom Balkanu, kao i da će neki od njih biti u Crnoj Gori.

Janoš je istakao da je osim Međuvladine konferencije koju želeo da organizuju do kraja godine, tu i samit EU i zemalja Zapadnog Balkana,

"A u oktobru u Crnoj Gori planiramo i konferenciju o vladavini prava koja bi okupila ministre pravde i unutrašnjih poslova. Pored toga, primarni cilj nam je da usvojimo Plan rasta za Zapadni Balkan i da se počne sa njegovom implementacijom“, objasnio je Janoš.

Gorčević je sagovornike upoznala sa stanjem i planovima Vlade kad je u pitanju pregovarački proces i zahtjevni zadaci koji su pred Crnom Gorom.