Politika

ODBOR ZA BEZBIJEDNOST PODRŽAO INICIJATIVU VOJSKE CRNE GORE ZA MISIJE UN-a I NATO-a

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Odbor je jednoglasno usvojo izvještaje o tim predlozima koje će uputiti Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Odbor za bezbjednost Skupštine Crne Gore podržao je danas inicijative o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u Misiju Ujedinjenih nacija (UN) na Kipru i učešću u NATO pomorskoj operaciji "Sea Guardian".

Odbor je jednoglasno usvojo izvještaje o tim predlozima koje će uputiti Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Ministar odbrane Dragan Krapović saopštio je da je trenutno u misijama, operacijama i aktivnosti učestvuje ukupno 58 pripadnika Vojske Crne Gore.

"Imajući u vidu potrebu jačanja kredibilteta Crne Gore u međunarodnoj zajednici posebno u Ujedinjenim nacijama (UN) i aktivnog doprinosa očuvanju bezbjednosti u svijetu, učešćem u misiji UN na Kipru dao bi se dao konkretan doprinos ostvarivanju ovog cilja. Što se tiče broja lica, predložili smo angažovanje do tri pripadnika Vojske imajući u vodu raspoložive kapacitete VCG i druge zadatke koji stoje pred Vojskom, kao i finansijske apsekte", kazao je Krapović na sjednici Odbora, prenose Vijesti.

On je saopštio da su očekivani godišnji troškovi za jednog pripadnika ove misije oko 23 hiljade eura.

Uz očekivanje da veći broj pripadnika Vojske u Misijama UN doprinijeti povećanju mogućnost da CG u skorije vrijeme mandat nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN predlaže, da ovu inicijativu podržite

U NATO pomorsku operaciju "Sea Guardian" upućuje se do četiri pripadnika Vojske Crne Gore, uz mogucnost rotacije.

"Finansijski aspekt ne možemo odrediti tačno u ovom trenutku jer će on u mnogome zavisiti od bilateralnog sporazuma kojeg ćemo zaključiti partnerima da kojim ćemo izvoditi operaciju", rekao je Krapović, prenose Vijesti.