Politika

SPAJIĆ: ODLUKA O RAZRJEŠENJU BRĐANINA ODGOĐENA ZA PONEDELJAK, ON NEMA POVJERENJE NIJEDNOG ČLANA 44. VLADE

Autor Gordana Šćepanović Izvor CdM

Premijer Milojko Spajić je kazao da je Vlada danas donijela tri zaključka o najavljenom razrješenju Brđanina i da je zadužila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da do ponedeljka pripremi neophodnu proceduru kako bi aktuelni direktor policije bio smijenjen

Izvor: Gov.me/S.Matić

&&&Brđanin ostaje na čelu Uprave policije, Vlada odbila da Šaranović bude koordinator&&&

“Prvi zaključak je da Brđanin nema povjerenje nijednog člana 44. Vlade, a samim tim nema ni moje povjerenje, to je neformalni zaključak. Brđanin sarađivao sa 43.Vladom i dva puta smijenjen na nelegalan nacin. Imamo dva formalna zaključka – Vlada podržava predlog ministra Danila Šaranovića za smjenu Brđanina, a drugi zaključak je da se odlaže za ponedeljak, a ministar Šaranović treba da pripremi proceduru”, kazao je Spajić na konferenciji za novinare, piše CdM.

Prema riječima premijera Milojka Spajića, dvije tačke vezane za Brđanina odlažu se za ponedeljak. Spajić je kazao da Vlada vidi seriju netačnih informacija iz jednog medija, da je skinuo sa dnevnog reda predlog za smjenu Brđanina.

“Mi se sustinški svi slažemo da ministar Šaranović preuzme privremeno koordiniranje policijom, ali lex specijalis zabranjuje politički aktivnu osobu na toj funkciji. Kako samo pred dobjanje IBAR-a, pa je važno da sve što radimo, radimo transparentno i jako je bitno da se sa EK savjetujemo i vidimo kako da izađemo iz ovoga. Nije normalno da direktor policije nema podršku Vlade. Mi ne želimo da ulazimo u galimatijas sa Evropskom komisijom. Bitna je koordinacija sa EK, vezano za savjete kako da izađemo iz nekih situacija. Dobijanjem IBAR-a Crna Gora izlazi iz balkanske kaljuge i niko to ne smije da ugrozi. Neću dozvoliti ugrožavanje dobijanje IBAR-a. Rekli su nam da ne smije biti bitnih odluka bez konsultacija sa EK”, naglasio je Spajić.

Spajić je poručio da rad policije mora biti nezavisan, prenosi CdM.

“Danas smo samo raspravljali o zaključcima sa Kadrovske komisije, a to je da bude smijenjen Brđanin, a koordinator policije da bude Šaranović”, pojasnio je on.

Spajić se dotakao i teme o isključenju ministra pravde Andreja Milovića iz Pokreta Evropa sad, pa napomenuo da su poglavlja 23 i 24 prioriteti.

“Vidjećemo do dobijanja IBAR-a rad ministra pravde i njegovog tima. Zbog rada i ministra pravde ćemo dobiti ili nećemo IBAR. Želimo da dobijanjem IBAR-a budemo predvidivi da nema potresa i ne pravimo iznenađenja. Da postoje red, rad i sisciplina. Partija se nije slagala sa nekim njegovim političkim djelovanjem. Nepotrebnim svađama, kada nam je potrebno jedinstvo. Ne trebaju nam neke svađe. Rekao sam kako sam bio izneđen sjednicom Odbora za bezbjednost i odbranu, ne mislim samo na Milovića već i na ostale aktere. Ružna je slika našeg bezbjednosnog sektora. Nadam se da se to više nikad neće ponoviti. Stvarno bih da se ne služimo formulacijama politička kičma”, rekao je Spajić, navode iz CdM-a.

O Brskovu

“Mi se svi zalažemo za raskidanje koncesija za Brskovo, razumijemo iskrenu želju ministra enegetike. Ali je bitan način rada i u skladu sa međunarodnim pravilima. Za Brskovo ćemo imati dodatnu konsultaciju sa međunarodnim pravnim kućama”, najavio je Spajić.

“Sa druge strane, bitno je da za svaku veliku odluku dobro promislimo”, istakao je Spajić.

Kazao je da se možda o toj temi emotivno postupilo.

O Milatoviću

Kada je upitan kako komentariše to što je predsjednik Crne Gore Milatović napuštio Pokret Evropa sad, premijer je odgovorio da nema komentara, saopštili su iz CdM-a.

“Svako ima pravo da bude u partiji i izađe iz nje”, kazao je kratko premijer.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

 BiH za nas partner kao država

Komentarišu posjetu Crnoj Gori predsjednika boskanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika premijer je jasno poručio da je “BiH za nas partner kao država”.

“Za nas je to posebno bitno. Ne želimo nikako da ugrozimo odnose sa BiH”, kazao je on.

PES će i dalje biti najveći obornički klub u Podgorici. Nakon što su neki članovi podgoričkog odbora PES-a napustili stranku Spajić kaže da ne misli da je vlast u Podgorici ugrožena, piše portal CdM.