Politika

PONUDE ZA UČEŠĆE U VLADI ZBCG I URI NISU STIGLE, A KAD ĆE - NE ZNAMO!

Autor Mirela Ljumić Izvor RTCG

Javnost je i nakon sjednice poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad u petak veče ostala uskraćena za informaciju o tome kako teku pregovori o formiranju Vlade.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Gotovo dva mjeseca od kad je Milojko Spajić postao mandatar ne isključuje se preokret po pitanju sastava buduće vlade. Kako nezvanično saznajemo, Pokret Evropa sad razmatra da ponovo pregovara sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore", a u vladu bi mogli pozvati i GP URA. No, bez obzira na značaj formiranja vlade i interesovanje javnosti, ni ovaj momenat na političkoj sceni nije remetio tišinu ključnih aktera, piše RTCG.

Javnost je i nakon sjednice poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad u petak veče ostala uskraćena za informaciju o tome kako teku pregovori o formiranju Vlade. O ključnom političkom pitanju, mandatar i njegova partija i dalje se ne oglašavaju, pa su sva saznanja nezvanična. A ona govore da Evropa sad razmatra mogućnost da u pregovore uključi koaliciju "Za budućnost Crne Gore" i URA.

Da su spremni za novi krug razgovora, te da neće imati dodatnih zahtjeva za mandatara, poručuju iz koalicije "Za budućnost Crne Gore". U prvom krugu pregovora, pominjalo se da bi ovoj koliciji, između ostalog, trebalo da pripadnu mjesta potpredsjednika vlade i skupštine, ministra prosvjete, turizma, sporta i mladih.

Poslanica ZBCG Simonida Kordić kaže da joj je drago da je sada i mandatar Spajić uvidio da je to okvir u kojem se može formirati vlada koja će biti istinski reformska i koja će omogućiti prije svega reforme u pravosuđu, ali i sve one procese kojima će sepoboljšati život građana.

"Što se nas tiče, mi taj proces dogovora nećemo opterećivati nekim dodatnim zahtjevima i usložnjavanjem pregovora u tom smislu", rekla je Kordić, prenosi RTCG.

Da li bi u slučaju aranžmana s koalicijom "Za budućnost Crne Gore" propao dogovor s Bošnjačkom strankom koja se protivi saradnji s tom koalicijom nijesmo mogli saznati. Portparol stranke nam je kazao da je predsjednik partije u inostranstvu, te da će se oglasiti narednih dana.

Iz Građanskog pokreta URA su nam kazali da će komentarisati onda kada dobiju zvaničnu ponudu, jer za sada, kako su naveli, raspolažu samo medijskim saznanjima.

Komentarisali su, međutim, platformu "Za Crnu Goru u Evropskoj uniji" koju je predložio predsjednik Milatović, poručujući da im je prihvatljiva.

Novi momenat u pregovorima uslijedio je nakon što su Demokrate saopštile da neće prihvatiti da presudni glas za formiranje Vlade bude s liste poslanika DPS-a. Ali ni ta partija u subotu nije bila raspoložena za komentar na ovu temu, piše RTCG.

Tražili smo komentar i od ostalih mogućih učesnika vlasti, no nedostupni su bili i u SNP-u, CIVIS-u, Ujedinjenoj...

Javnosti je dostupan bio specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak koji je na društvenoj mreži X saopštio da se juče u Podgorici sastao s mandatarom Spajićem, te da su razgovarali o novoj izvršnoj vlasti.

"Crnoj Gori je potrebna vlada s ambicioznom evropskom agendom", poručio je zvaničnik iz Brisela, prenosi RTCG.