Politika

KNEŽEVIĆ: SPAJIĆ NEMA MONOPOLA NAD ISTINOM! PES NE FUNCIONIŠE KAO JEDAN POLITIČKI SUBJEKT!

Autor Mirela Ljumić Izvor Novosti.rs

Predsjenik DNP Milan Knežević napominje da je Spajić davao izjave koje su se pokazale kao netačne i ranije!

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Mandatar Milojko Spajić u ovom trenutku ima najveću odgovornost da pregovore o formiranju vlade vrati na početak, ili da vrati mandat predsjedniku države Jakovu Milatoviću kako bi neko drugi pokušao da formira vladu, poručio je za Novosti predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević.

Knežević kaže da proces formiranja vlade mandatara Milojka Spajića u ovom trenutku više podseća na antidramu "Čekajući Godoa" nego na realizaciju izborne volje građana od 11. juna.

“Spajićeva potreba da istovremeno pregovara sa svima i da svima nudi isto u potpunosti anulira izborne rezultate. Još ako tome dodamo pritisak jednog broja ambasadora, postavlja se pitanje da li su Crnoj Gori ubuduće potrebni izbori, ako se odluke donose van države i isključivo na štetu njenih građana. Zato smatram da Spajić u ovom trenutku ima najveću odgovornost da pregovore vrati na početak, ili da vrati mandat predsjedniku države Jakovu Milatoviću kako bi neko drugi pokušao da formira vladu. Ukoliko je i ovo nemoguće, onda po mom mišljenju treba izabrati tehničku vladu koja će organizovati nove izbore”. kazao je Knežević ua Novosti.

Komentarišući Spajićeve izjave da se koaliciji ZBCG ne može vjerovati, da su odbili pet ponuda pa onda odjednom jednu prihvatili, Knežević kaže da lider PES-a nije osoba koja ima monopol na istinu.

“Da hoću da budem zlonamjeran, mogao bih da podsjetim kako je Spajić ranije saopštavao da nema stan u Beogradu na vodi, da nema srpsko državljanstvo, da ne poznaje kripto-bjegunca Do Kvona... A onda se ispostavilo da ipak ima stan u Beogradu na vodi, srpsko državljanstvo i da i te kako poznaje Kvona, tako da je njegov doživljaj (ne)vjerovanja vrlo rastegljiv. Ne bih rekao da je Spajić osoba koja ima monopol na istinu. Zato smo od njega i tražili pisanu ponudu pošto je resore koje je nudio nama, istovremeno nudio i ostalim strankama sa kojima je pregovarao. Tek kad se Spajić prvi put javno oglasio šta nam je nudio, tad smo mi i prihvatili njegovu ponudu, jasno mu poručivši, ukoliko je iskren, da ima dovoljno vremena da sastavi vladu u skladu sa izbornom voljom građana”, kazao je Knežević.

Komentarišući odnose na relaciji Milatović – Spajić, Knežević kaže da PES već duže vrijeme ne funkcioniše kao jedinstven politički subjekt.

“Činjenica da Milatović i Spajić mjesecima nemaju nikakvu komunikaciju, i da se Milatović protivi Spajićevoj namjeri da vrati DPS u vladu preko njegovih dokazanih satelita, dovoljno govori da je cijepanje ove stranke u toku. Većina stranka koje sad Spajić želi u svojoj vladi aktivno i javno je podržala Đukanovića. Glasale su i za Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je bila oduzeta imovina SPC. I sad Spajić sumnja u našu iskrenost, a ne sumnja u iskrenost onih koji su sve vrijeme bili protiv njega, a koji su čak i srušili vladu u kojoj su on i Milatović bili ministri”, zaključio je Knežević.

U PES-u ima i odgovornih

Ipak, Knežević je uvjeren da u PES-u ima dovoljan broj odgovornih, hrabrih i državotvornih funkcionera i članova koji ne podržavaju Spajićev naum da, kako kaže, vrati DPS na vlast.

“Među njima su pored Jakova Milatovića i poslanice Ćinćurova i Pejovićeva, koje zaslužuju svako poštovanje. Zato se ovih dana s pravom postavlja pitanje da li bi PES dobio ovoliki procenat podrške da je Spajić u izbornoj kampanji javno saopštio da namjerava da formira vladu sa dokazanim koalicionim partnerima DPS-a”, zaključio je Knežević.