Politika

GRAĐANSKI POKRET URA I DEMOKRATE OSUDILE PONAŠANJE KOVAČEVIĆA

Autor Milena Backović Izvor Vijesti

Demokrate i Građanski pokret URA će podržati smjenu predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića ukoliko sud bude utvrdio da je prekršio zakon, saopšteno je “Vijestima” u tim partijama.

Izvor: Printscreen

Predsjednik nikšićke URA Dušan Golović rekao je juče da će “dalja podrška gradonačelniku zavisti od epiloga procesa pred institucijama”, kako navode Vijesti.

On je potvrdio da misli na sudsku odluku.

U Demokratskoj Crnoj Gori su takođe naveli da njihov stav zavisi od stava pravosuđa.

“Čuli smo javno iznesen stav predsjednika Opštine i želimo da vjerujemo da su ti navodi tačni, ali, ukoliko je suprotno, zaslužuje svaku osudu i dovodi u pitanje integritet nosioca javne funkcije”, naveli su u toj partiji.

Klub odbornika Demokratske partije socijalista pokrenuo je proceduru za smjenu Kovačevića zbog, kako su naveli, nepoštovanja Ustava, povrede ugleda države Crne Gore i javnog izlaganja poruzi Crne Gore i njenih simbola.

Kovačević je držao ispružen srednji prst ruke tokom intoniranja državne himne 3. jula na svečanosti obilježavanja 13 godina rada Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom Nikšić. Policija ga je nedugo zatim saslušala i podnijela krivičnu prijavu zbog “krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore”.

Kovačević, smatra DPS, u kontinuitetu pokazuje negatorski i unižavajući odnos i prema državi Crnoj Gori i prema njenim simbolima.

Predsjednik Opštine je tvrdio da je namještao kaiš na satu, a nakon saslušanja u policiji je poručio kako je “sasvim jasno da je sumnjiv po ovom pitanju samo po osnovu toga što je Srbin i što se zna kakav stav ima o stihovima ratnog zločinca i deklarisanog fašiste Sekule Drljevića koji se nalaze u himni Crne Gore”.

Koalicioni saveznici u lokalnoj vlasti, koju su glasali za Kovačevića, osudili su ranije njegovo ponašanje, podsjećajući da se državni simboli moraju poštovati, kako sanzaju Vijesti.