Politika

OPOZICIJE SDP IDE SAMOSTALO!

Autor побједа Izvor Pobjeda

DPS je bio spreman i dogovorio na nivou šefova stranaka da među prva 24 imena na zajedničkoj listi po tri zagarantovana mandata rezerviše za SDP-u i SD-u kako sada stvari stoje od tog dogovora nema ništa zbog odluke SDP-a

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Glavni odbor Socijaldemokratske partije odbio je sinoć načelni dogovor vrha stranke sa DPS-om i tijesnom većinom od samo jednog glasa odlučio da ta stranka nastupi samostalno, piše Pobjeda.

Prema informacijama našeg lista, na Glavnom odboru 29 naprema 28, uz nekoliko uzdržanih glasova, SDP se odlučio na samostalan izlazak. Ta informacija do zaključena lista nije zvanično saopštena iz SDP-a, na pozive Pobjede niko iz vrha stranke nije odgovarao.

A juče ujutru je djelovalo sve dogovoreno među potencijalnim koalicionim partnerima: prema informacijama koje su prezentirane liderima DPS-a i SD-a, vrh

SDP-a je bio ubijeđen da će velika većina članova Glavnog odbora se izjasniti za zajednički nastup.

U međuvremenu, Glavni odbor DPS-a donio je sinoć odluku da nastupi zajedno za Socijaldemokratama, Liberalnom partijom i Demokratskom unijom Albanaca, pa će - ukoliko tako ostane - opozicija na izborima nastupiti u dvije kolone, kako prenosi Pobjeda.

Ni iz DPS-a nije bilo sinoć zvaničnog saopštenja.

SDP GLASAO PROTIV

Iznenađujuće glasanje GO SDP, kojim opozicija izlazi u dvije kolone, uslijedilo je nakon što su pregovarački timovi građanskog bloka dogovorili zajednički nastup, a glavni partijski organ Konjevićeve stranke odbio taj dogovor.

Tok sjednice koja je počela juče popodne i trajala do kasno sinoć, pokazao je da unutar Socijaldemokratske partije postoji veliki raskol oko nastupa na vanrednim parlamentarnim izborima.

-Nakon žučne rasprave rezultat glasanja je bio 29:28. Preovladali su stavovi podgoričkog i cetinjskog odbora da se ni po koju cijenu ne izlazi na izbore u koaliciji sa DPS-om, rekao je izvor Pobjede.

DPS je, prema saznanjima Pobjede, bio spreman i dogovorio na nivou šefova stranaka da među prva 24 imena na zajedničkoj listi po tri zagarantovana mandata rezerviše za SDP-u i SD-u, a po jedan Demokratskoj uniji Albanaca i LP-u.

Prema tom dogovoru, kandidatima SD-a pripalo bi šesto, trinaesto i dvadeset treće mjesto na zajedničkoj listi, SDP-u peto, četrnaesto i dvadeset drugo, dok bi DUA bila na petnaestoj poziciji.

Nosilac liste DPS-a na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima biće, kako je Pobjeda ranije objavila, vršilac dužnosti lidera te partije Danijel Živković, a na listi će se odmah iza njega naći i funkcioneri i poslanici te partije Nikola Janović, Nermin Abdić i Drita Lola, piše Pobjeda.

BEZ STARIH KADROVA DPS-a

Na izbornoj listi DPS-a biće i Ivan Vuković, Jevto Eraković, Abaz Dizdarević, Nikola Rakočević, Andrija Nikolić, Časlav Vešović i Oskar Huter.

Živković je, kako je Pobjeda objavila, predlagao da na listi budu i poslanici Predrag Bošković i Miloš Nikolić, ali su oni to, prema našim saznanjima, odbili.

Na listi se, osim njih dvojice, neće naći ni generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović, kao ni stari kadrovi partije poput Duška Markovića, Branimira Gvozdenovića, Mevludina Nuhodžića, Petra Ivanovića i Luiđa Škrelje.

Zasijedanju GO DPS-a i SDP-a juče su prethodile sjednice GO i Predsjedništva Socijaldemokrata na kojima je, takođe, donešena odluka o zajedničkom nastupu sa DPS-om, SDP-om, DUA i LP-om.

Bez Šehovića na listi SD-a

GO SD je odlučio da aktuelni predsjednik Damir Šehović ostaje na čelu stranke, ali ne i da bude na izbornoj listi partije, piše Pobjeda.

Na njegov prijedlog je, međutim, odlučeno da prvi na listi kandidata za parlamentarne izbore ispred SD-a bude poslanik te partije Boris Mugoša, a da ga slijede nosilac stranačke liste na lokalnim izborima u Baru Branislav Nenezić, predsjednik Opštine Plan Nihad Canović, te portparol SD-a Nikola Zirojević.

"Nakon sveobuhvatnog i ozbiljnog razmatranja različitih opcija, između ostalog i samostalnog nastupa, za koji je partija bila u potpunosti spremna i odavno prikupila više nego dovoljan broj potpisa za podršku listi, Glavni odbor i Predsjedništvo su jednoglasno donijeli odluku o zajedničkom izbornom nastupu sa našim tradicionalnim partnerima" saopšteno je iz SD-a.

Iz SD-a su saopštili kako Šehović ostaje na čelu partije, koja će, kako navode, zahvaljujući ovakvom pristupu u naredne četiri godine iznjedriti nova i neka od najprepoznatljivih lica u Parlamentu, kako prenosi Pobjeda.

" Tokom višesatne sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora Socijaldemokrata, Šehović je svoj predlog da se ovog puta on, kao i jedan dio rukovodstva ne nađe na listi, obrazložio dosljednim insistiranjem da na sopstvenom primjeru pokaže spremnost za dalje podmlađivanje kadra, u smislu i godina i političkog iskustva" navode iz SD-a.

Tagovi