Politika

OPOZICIJA NEĆE IMATI ZAJEDNIČKOG KANDIDATA , SMATRAJU DA NE BI IMAO ŠANSI

Autor Mia Radulović Izvor Vijesti

Opozicija će na predsjedničkim izborima imati više kandidata, zato što istraživanja javnog mnjenja pokazuju da potencijalni zajednički nadstranački ne bi imao šanse u izbornoj trci.

15.2.1962. Milo Đukanović
Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

To je konstatovano na jučerašnjem sastanku opozicionih lidera, na kom je definitivno propala ideja o jedinstvenom kandidatu, koju su zagovarali Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP) i Bošnjačka stranka (BS).

Istraživanja, rađena za partijske potrebe, pokazala da nadstranački kandidat ne bi imao šanse na izborima, i da su čelnici opozicije stoga zaključili da će se više glasova za drugi krug glasanja skupiti ako se bude išlo u nekoliko kolona, kako prenose Vijesti.

To je potvrdio i predsjednik Liberalne partije (LP) Andrija Popović, koji je novinarima nakon sastanka kazao da bi više kandidata rezultiralo većom podrškom birača.

On je rekao da više nije aktuelna priča o nadstranačkim ličnostima, i da do kraja sedmice očekuje odluku o tome sa koliko predstavnika će opozicija na izbore. Najavio je da će to uglavnom biti partijski lideri.

Sastanak je održan u zgradi predsjednika, i osim Popovića prisustvovali su mu lideri Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, SD-a Damir Šehović, SDP-a Raško Konjević i BS-a Ervin Ibrahimović.

Partije i grupe građana kandidature mogu podnositi do 26. februara.

Državna izborna komisija (DIK) do sada je potvrdila samo prijavu jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, a učešće na izborima najavili su predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i čelnik Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić. Predsjedničkog kandidata najavile su i Demokrate Alekse Bečića.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug, za 14 dana. U njemu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.