Politika

ZA IZBOR SUDIJA USTAVNOG SUDA SE DO SADA PRIJAVILO 20 PRAVNIKA, KONKURS ISTIČE U PONOĆ

Autor Mia Radulović Izvor Vijesti

Na oglas za izbor sudija Ustavnog suda (US), koji ističe u ponoć, do sada se prijavilo 20 pravnika, od kojih osam ranije nije učestvovalo u borbi za poziciju u US-u

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Na konkurs su se, prema informacijama Vijesti, javili Jovan Kojičić, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Zdenka Perović, Jadranka Novaković, Azra Jasavić, Fadil R. Kardović, Sanja Maslenjak, Ivan Radojičić, Azra Cama, Jelena Ružičić, Savo Rašović, Darko Mugoša, Snežana Armenko, Nikola Golubović, Maja Šćepanović, Snežana Jonica, Edmond Ujkaj, Marijana Aković i Faruk Resulbegović.

Kardović, Aković, Cama, Rašović, Mugoša, Golubović, Ujkaj i Resulbegović kandidovali su se prvi put.

US od sredine septembra, kad je sudija Miodrag Iličković penzionisan, nema kvorum za rad.

Sudije US Skupština bira na 12 godina, a za njihov izbor, kao i za članove Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca, potrebna je dvotrećinska/tropetinska podrška poslanika.

Za sudiju US bira se osoba iz reda istaknutih pravnika koja ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Istaknutim pravnikom smatraju se profesori pravnih nauka, sudije, državni tužioci, advokati, notari, pravnici koji rade u državnim i organima državne uprave i lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave, kao i pravnici koji rade u privrednim društvima i pravnim licima, koji uživaju profesionalni i lični ugled, pišu Vijesti.

Pored opštih uslova, kandidati moraju imati crnogorsko državljanstvo, propisan nivo obrazovanja, da su zdravstveno sposobni za te poslove i da imaju položen stručni ispit za rad u državnim organima ili pravosudni ispit.