Politika

UPRAVNI NADZOR: SKUPŠTINA U PODGORICI RADI U SKLADU SA ZAKONOM!

Autor Miloš Miranović Izvor CdM

Dok premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavljuje uvođenje prinudne uprave u Glavni grad Podgorica “kako bi grad nesmetano funkcionisao”, Glavnom gradu je danas stigao rezultat upravnog nadzora koji je izvršilo Ministarstvo javne uprave.

Izvor: MONDO/Georgi Mitev Šantek

Ukoliko komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona, saopštava CdM

Abazović: Prinudna uprava u Glavnom gradu čim usvojeni zakon stupi na snagu.

Tok upravnog nadzora

Ovlašćeni službenici Ministarstva javne uprave, su 26.decembra izvršili upravni nadzor u službenim prostorijama sekretara Skupštine Glavnog grada, u odnosu na nadležnosti skupštine Glavnog grada i Stručne službe skupštine, a u okviru svojih nadležnosti utvrđenih Zakonom o lokalnoj samoupravi i Uredbi o organizaciji i načinu rada organa državne uprave.

Kontroli su prisustvovali Đorđije Suhih, predsjednik skupštine i Veselin Vukčević, sekretar Skupštine Glavnog grada.

“Ovlašćeni službenici Ministarstva javne uprave naložili su predstavnicima subjekta nadzora da za potrebe vršenje upravnog nadzora nad primjenom člana 38 Zakona o lokalnoj samoupravi dostave sljedeću dokumentaciju: zapisnike sa sjednica Skupštine Glavnog grada, za period od 2018-2022. godine; saziv za četrdesetu sjednicu Skupštine Glavnog grada, koja će se održati 30.12.2022. godine, kao i relevantne akte u odnosu na implementaciju člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi”, navodi se u nalazu nadzora resora Maraša Dukaja, piše CdM

U toku postupka kontrole zatraženo je od Državne izborne komisije da za potrebe nadzora dostavi informaciju da li su shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika vršili nadzor nad radom Opštinske izborne komisije Glavnog grada, i ukoliko jesu da dostave akte proistekle iz predmetnog nadzora.

Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da je poslednja, 39. sjednica Skupštine Glavnog grada Podgorica održana 19.oktobra, te da od datuma održavanja poslednje sjednice nije protekao period duži od šest mjeseci.

“Stoga nijesu stvorene zakonske pretpostavke da Vlada Crne Gore upozori Skupštinu Glavnog grada Podgorica da u određenom roku, obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno održi sjednicu, a što je preduslov za raspuštanje skupštine i preuzimanje funkcije skupštine od strane odbora povjerenika koje imenuje Vlada. Nalazom upravnog nadzora konstatovano da je Skupština Glavnog grada Podgorica tokom 2022. godine vršila poslove iz člana 38 Zakona o lokalnoj samoupravi”, ističe se u nalazu.

Ministarstvo javne uprave, shodno Uredbi o organizaciji i načinu rada organa državne uprave, nije nadležno da vrši upravni nadzor nad vršenjem zakonom utvrđenih obaveza/poslova jedinica lokalnih samouprava u upravnim oblastima za koje nije nadležna.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada nije mogao sazvati prvu sjednicu novoizabrane skupštine iz razloga što Opštinska izborna komisija Glavnog grada nije proglasila konačne rezultate izbora, što je preduslov za njeno sazivanje, piše CdM

“Državna izborna komisija u svojim mišljenjima, datim Glavnom gradu Podgorica, konstatovala da se konačni rezultati izbora ne mogu proglasiti dok Ustavni sud Crne Gore ne odluči po žalbama na rješenja Državne izborne komisije kojima su prigovori odbijeni kao neosnovanim”, navodi resor Dukaja.

Ministarstvo javne uprave nije nadležno da sprovodi nadzor nad radom organa za sprovođenje izbora već je to u nadležnosti Državne izborne komisije i Ustavnog suda Crne Gore, a svako drugo postupanje bilo bi, navode, suprotno vladavini prava propisanim članom 1 stav 2 Ustava Crne Gore.

Naredni koraci

“Upravna inspekcija će, po nalogu ministra javne uprave, izvršiti vanredni inspekcijski nadzor u Glavnom gradu Podgorica, u skladu sa njihovim zakonskim nadležnostima”, ističe se u nalazu

Ministarstvo javne uprave nastavće da kontinuirano prati primjenu propisa za koje je nadležno, u svim jedinicama lakalnih samouprava.

Podsjećamo, premijer Dritan Abazović kazao je danas da je Vlada morala da preduzme određene mjere kako bi riješila aktuelnu situaciju u Glavnom gradu, a usvajanje izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi otvorilo je put za uvođenje prinude uprave, piše CdM

U Demokratskoj partiji socijalista ističu da sinoćnje izglasavanje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi predstvalja nastavak urušavanja ustavnog poretka Crne Gore

Živković: U Crnoj Gori je na djelu izdaja i prodaja nacionalnih interesa

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) najoštrije osuđujuje protivustavno djelovanje parlamentarne većine koja kroz usvajanje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi nastavlja sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka Crne Gore.

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi nastavlja se sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka Crne Gore, navodi CdM

Usvajanje izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi je nastavak katastrofalnih odluka koje Skupština donosi, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Usvajanje izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi nastavak katastrofalnih odluka koje Skupština donosi

A Specijalno državno tužilaštvo SDT potvrdilo je da se rezultati izbora u Podgorici ne mogu proglasiti prije izjašnjenja Ustavnog suda. To se navodi u odluci SDT-a koju je predsjedniku Opštinske izborne komisije Glavnog grada Veselinu Vukčeviću uputio državni tužilac Vukas Radonjić.

SDT: "Nema proglašenja rezultata izbora u Podgorici prije izjašnjenja Ustavnog suda"